IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи подпалиха шведското посолство в Багдад заради горене на Корана

Демонстрацията рано в четвъртък беше организирана от шиитския духовник Муктада Садр

08:12 | 20.07.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Стотици протестиращи нахлуха в шведското посолство в центъра на Багдад рано сутринта в четвъртък, като се покатериха по стените му и го подпалиха като протест срещу очаквано горене на Корана в Швеция, предава Ройтерс.

Всички служители на посолството в Багдад са в безопасност, съобщи пресслужбата на шведското външно министерство в комюнике и осъди атаката, като посочи, че тя показва необходимостта иракските власти да защитят дипломатическите мисии.

Демонстрацията в четвъртък беше организирана от поддръжници на шиитския духовник Муктада Садр като протест срещу второто планирано горене на Корана в Швеция в рамките на няколко седмици, става ясно от публикации в популярна група в Telegram, свързана с влиятелния духовник, и от други медии, подкрепящи Садр.

Садр, една от най-влиятелните фигури в Ирак, има стотици хиляди последователи, които понякога призовава да излязат на улиците, включително миналото лято, когато те окупираха силно охраняваната Зелена зона в Багдад и влязоха в кървави сблъсъци.

Шведската осведомителна агенция TT съобщи в сряда, че шведската полиция е разрешила публичен митинг пред иракското посолство в Стокхолм в четвъртък.

Организаторът искал да изгори Корана и иракското знаме, допълни TT.

Поредица от видеа, публикувани в групата в Telegram One Baghdad, показват хора, които се събират около посолството в 1 часа в четвъртък, скандират лозунги в подкрепа на Садр и нахлуват в комплекса на посолството около един час по-късно.

„Да, да на Корана“, скандираха протестиращите.

По-късно видеа показаха издигащ се дим от сграда в комплекса на посолството и протестиращи, които стояха на покрива му. От Ройтерс не са успели да удостоверят независимо автентичността на видеата.

Протести за Корана

Иракското външно министерство също осъди инцидента и заяви в комюнике, че иракското правителство е инструктирало силите си за сигурност да проведат бързо разследване, да установят самоличността на извършителите и да им потърсят отговорност.

Рано сутринта в четвъртък служители на силите за сигурност са били разположени в посолството и от сградата се е издигал дим, докато пожарникари са гасели огъня, съобщават очевидци пред Ройтерс.

Повечето протестиращи са се оттеглили, а няколко десетки са останали около посолството.

В края на миналия месец Садр призова за протести срещу Швеция и експулсиране на шведския посланик след горене на Корана в Стокхолм от иракчанин.

Шведската полиция повдигна обвинения срещу мъжа за агитация срещу етническа или национална група. В интервю за местен вестник той се представи като иракски бежанец, който иска забрана на Корана, централния религиозен текст в исляма.

След това горене на Корана пред посолството на Швеция в Багдад бяха организирани два големи протеста, като в един от случаите протестиращите проникнаха в посолството.

Правителствата на няколко мюсюлмански страни, включително Ирак, ОАЕ, Йордания и Мароко, протестираха след инцидента, а Ирак поиска екстрадиране на мъжа, за да бъде съден в страната.

ОАЕ също го осъди, но допълни, че издаването на разрешение от Швеция е било в подкрепа на свободата на словото, а не одобряване на действието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още