IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът ни прави слепи за положителните промени в света

Производството на енергия, здравеопазването и работният живот вероятно ще се трансформират към по-добро през това десетилетие

10:58 | 31.07.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има най-общо три гледни точки за бъдещето, пише колумнистът на Financial Times Саймън Кюпър. Едната – поддържана от марксисти и последователи на психолога Стивън Пинкър – е, че човечеството прогресира. Други вярват, че историята няма определена посока на движение. Но възгледът, който днес доминира, е, че вървим към апокалипсис.

Според това схващане единственото съмнение е кой от четирите му конника ще ни застигне първи: изменението на климата (настъпва по-рано от предвиденото), изкуственият интелект, пандемия или познатите ядрени оръжия. В последния "индекс на надеждата" на Gallup, който изследва глобалните очаквания за година напред, песимистите надминават оптимистите с най-голяма разлика от стартирането на индекса през 1999 г.

Песимизмът понякога е рационален, но хората са склонни да бъдат ирационално мрачни относно състоянието на тяхната страна или света. Например, както сочи уебсайтът Our World in Data, повечето хора смятат, че глобалната бедност се увеличава, докато тя всъщност намалява. Този уклон може да произтича от това, че медиите наблягат на лошите новини: самолетът, който се е разбил, а не милионите други, които не са се разбили. От друга страна, хората са твърде оптимистични за собствения си живот: малко младоженци очакват да се разведат.

Широкият песимизъм ни прави слепи за промените, които текат в момента. Има напълно достоверен сценарий, при който производството на енергия, здравеопазването и работният живот ще се трансформират към по-добро през настоящото десетилетие.

Най-важното е, че възобновяемата енергия напредва неочаквано бързо. Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира миналия декември, че „глобалният капацитет за възобновяема енергия“ ще нарасне с 2400 гигавата от 2022 до 2027 г., „количество, равно на целия енергиен капацитет на Китай днес“. „Това огромно очаквано увеличение“ е с 30 процента над прогнозата на агенцията от предходната година.

Сега МАЕ очаква възобновяемите енергийни източници да отговорят за почти цялото глобално увеличение на електроенергията. След тази прогноза Китай - най-големият източник на емисии в света - заяви, че соларният му капацитет се е увеличил с 34 процента само през първото тримесечие на 2023 г. Вярно е, че днешното ниво на използване на възобновяема енергия не е достатъчно, за да спаси планетата. Но ако този темп на растеж продължи, може и да го направи.

Революцията на възобновяемите енергийни източници е устойчива именно защото произтича от хладен, твърд, краткосрочен личен интерес. Тя се случва, защото подобрената технология снижи цените. Тази тенденция ще насърчи държавите да изградят повече капацитет. Повечето нови проекти за възобновяема енергия би трябвало да се окажат много по-евтини с течение на времето от съществуващите изкопаеми горива.

А що се отнася до климата, евтините зелени технологии са единствената ни надежда. През последните 30 години научихме, че държавите няма да направят колективни жертви, за да защитят бъдещите поколения. Нито пък безбройните индивидуални морални пробуждания ще свършат тази работа: за всеки човек, който спира да използва самолети, множество потребители от развиващите се страни резервират първите си полети. Дилемата е между чиста технология и катастрофа.

Друга основна причина за планетарен оптимизъм: медицинските пробиви. Според една оценка 2 до 5 процента от всички смъртни случаи през миналия век са били от малария. Дози от първата по рода си ваксина срещу малария трябва да пристигнат в африканските страни тази година. ООН казва, че можем да сложим край на СПИН-а до 2030 г. Учените създадоха ваксини срещу Covid-19 за по-малко от година. Основната информационна РНК технология има много други възможни приложения, включително множество ваксини срещу рак, които сега се разработват.

Междувременно Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) през юли даде пълно одобрение на Leqembi, първото лекарство, за което е установено, че забавя прогреса на Алцхаймеровата болест. Вярно е, че ефектът му е скромен, но първото лекарство за каквото и да е обикновено е незадоволително. Сега, когато учените знаят кои механизми влияят на болестта, би трябвало да последват по-добри лекарства. Наскоро фармацевтичната група Eli Lilly съобщи за вълнуващи резултати от изпитвания на собственото си лекарство за Алцхаймер.

Има и обещаващи разработки за лекарства против затлъстяване. И въпреки че изкуственият интелект може в крайна сметка да ни унищожи, засега той стимулира неимоверно откриването на лекарства.

Изкуственият интелект вече поема голяма част от рутинната работа: софтуерно програмиране, писане на текст, попълване на формуляри, дори превод на 5000-годишно клиновидно писмо. Трудовият живот може бързо да стане по-продуктивен и приятен, особено след като революцията на работата от вкъщи се затвърди.

Дистанционната работа прави хората по-щастливи, казва Ник Блум от Станфордския университет в своето резюме на скорошно изследване. Дистанционните работници заместват времето за пътуване с време за семейството и забавления: обърнете внимание на ръста от над 50 процента в голфа, игран в САЩ от 2019 г. насам, с голямо увеличение през делничните дни.

Да, дистанционната работа на пълен ден намалява производителността, но също така и разходите на работодателите, което помага особено на стартиращите фирми. Хибридната дистанционна работа изглежда не вреди на производителността, особено с подобряването на технологиите за нея, обобщава Блум. И с превръщането на дистанционната работа в норма за белите якички разделението между големия град и провинцията може да се смекчи, тъй като някои добре платени работници напускат метрополисите.

Тези оптимистични сценарии са правдоподобни. Нашата работа е да ги осъществим, завършва Кюпър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 8 месеца
До: Скъсана_Ушанка хахаха, аз понее съл неуспял в живота лузър и ми е трудно да бъда оптимистичен, за разлика от тебе успелия в живота уинър настроен оптимистично за тридневна работна седмица. Ти си про100 гейний на логиката, продължавай да си мечтаеш! :D Ей тука от втората минута е за тебе клипчето: https://***.youtube.com/watch?v=ydxG1e2JQQQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: 0pk А относно другата глупост, че хората ставали все по-излишни, понеже копейките не виждате по-далече от носа си, ще те върна малко в историята, когато не е имало почивни дни, отпуски, а децата са почвали работа на 6. Тогава явно е било по-добре? И какво, ако хората работят не по 5, а по 3 дни,по-лошо ли ще е? Да имат време за много други неща, за които в момента нямат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: 0pk Ти и другите копейки тук сте типичния пример за песимисти. А сте песимисти, защото сте неуспели в живота си и най-вече защото сами отвътре усещате, че няма и да успеете. Затова сте фенове на пуут-кин и всякакви анти-движения, защото те са против успелите. Вие просто мразите успелите и всички и всичко, което има добро бъдеще, защото сте лузъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
0pk
преди 8 месеца
Положителните промени в света правят все повече хора излишни, но това не бива да води до песимизъм. Ето например колумнистът на Financial Times скоро може да бъде заменен от ИИ, който да пише статиите, а самият колумнист оптимистично да се пенсионира и наслаждава на благата на цивилизацията. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още