IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на петрола спъва икономиката на Саудитска Арабия

Брутният вътрешен продукт на Кралството се увеличава с 1,1% на годишна база, показват данни на националната статистическа служба

13:30 | 31.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Саудитска Арабия се забави през второто тримесечие, тъй като съкращенията на производството на петрол и спадът на цените превърнаха Кралството от една от най-бързо развиващите се страни от Г-20 в една от най-бавните, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Саудитска Арабия се увеличава с 1,1% на годишна база, показват данни, публикувани от статистическата служба на страната. Това представлява значително забавяне на растежа спрямо отчетените през предходното тримесечие 3,8% и 11% през същия период на 2022 г.

Непетролният сектор – където работят повечето саудитци и който правителството в Риад иска да развие, за да разнообрази икономиката – се разширява с 5,5%. Междувременно петролният сектор се свива с 4,2 на сто.

Икономическият растеж на Саудитска Арабия се забавя паралелно със свиването на добива на суров петрол. Източник: Bloomberg/Статистическа служба на страната Икономическият растеж на Саудитска Арабия се забавя паралелно със свиването на добива на суров петрол. Източник: Bloomberg/Статистическа служба на страната

По-рано този месец Саудитска Арабия се сблъска с най-голямото понижение на икономическите перспективи сред развитите страни от Международния валутен фонд (МВФ). Фондът намали перспективата за растеж на Кралството за 2023 г. до 1,9%, ревизия в посока надолу с 1,2 процентни пункта спрямо по-ранната оценка на базирания във Вашингтон кредитор.

Икономическият растеж на страната се ускори до близо 9% през миналата година, отчитайки най-бързия темп в рамките на Г-20, движен от рекордния добив на суров петрол от около 10,5 млн. барела на ден и цени от около 100 долара за барел, след като инвазията на Русия в Украйна разтърси енергийните пазари.

Саудитска Арабия отчита един от най-бавните темпове на икономически растеж в Г-20. Източник: Bloomberg Саудитска Арабия отчита един от най-бавните темпове на икономически растеж в Г-20. Източник: Bloomberg

Но тази година беше повлияна от резките съкращения на производството, предназначени да укрепят цените на суровия петрол, които обаче тласнаха производството на саудитската петролна индустрия до най-ниското ѝ ниво от години.

Постъпленията от продажбата на петрол отвъд граница се свиват с над една трета през май до най-ниското им ниво от септември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още