IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Литва укрепват границите си с Беларус с допълнителни войски

САЩ наложиха нови санкции срещу беларуски фирми и физически лица

11:48 | 10.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/Artur Reszko
Снимка: EPA/Artur Reszko

Полша планира да премести до 10 хил. войници на границата си с Беларус в подкрепа на граничната охрана, съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от Ройтерс.

"Около 10 хил. войници ще бъдат разположени на границата, от които 4 хил. ще подкрепят пряко граничната охрана, а 6 хил. ще бъдат в резерв", каза Блашчак пред полското национално радио.

"Преместваме армията по-близо до границата с Беларус, за да държим агресора в страх, така че да не смее да ни нападне", изтъкна той.

Полша се тревожи все повече за граничната зона, тъй като стотици закалени в битки наемници на "Вагнер" пристигнаха в Беларус миналия месец по покана на беларуския президент Александър Лукашенко.

Беларус провежда военни учения в близост до полската граница с участието на бойците от „Вагнер“, а президентът Лукашенко каза няколко пъти, че възпира наемниците, които искат да нападнат Полша.

Полските власти изразиха също и опасенията си, свързани с обстоятелството, че броят на мигрантите, които се опитват да влязат в Полша през Беларус, се е увеличил през последните месеци. Става дума за мигранти, които идват предимно от Близкия изток и Африка.

Междувременно Литва също обяви, че засилва мерките за сигурност в граничните с Русия и Беларус административни територии в районите на Лудза, Краслава, Аугсдаугава и Даугавпилс, обяви на официалната си интернет страница латвийското правителство.

"Заповедта е издадена, за да се осигури непристъпността на държавната граница и да се предотврати заплаха за държавата, като се имат предвид прекалено многото опити да се премине незаконно латвийско-беларуската граница", казва се в изявлението.

Министерството на вътрешните работи на Латвия поясни, че Литва и Полша са получили информация за опити да се пресекат техните граници откъм Беларус.

По данни на латвийските власти, цитирани от Укринформ, от 11 август 2021 г. 14 хил. души са се опитали да навлязат на територията на страната на места извън граничните пунктове. В същото време от януари тази година 282-ма души, включително 117 деца, са влезли в Латвия по линия на хуманитарно подпомагане.

През 2021 г. се забеляза рязко засилване на потока мигранти, които се опитват нелегално да преминат през беларуската граница с Латвия, която е външна граница на Европейския съюз (ЕС). ЕС обвини за кризата с мигрантите беларуските власти. 

Поради миграционната криза Литва и Латвия обявиха извънредно положение в граничните с Беларус територии. Литва и Полша издигнаха допълнителни заграждения по границите си с Беларус.

САЩ също така обявиха нови санкции срещу физически и юридически лица, свързани с Беларус. Санкциите са насочени срещу осем физически лица, пет компании и един самолет на правителството на източноевропейската страна.

Сред новите санкционирани компании са националната беларуска авиокомпания "Белавиа", отделът за финансови разследвания към Комитета за държавен контрол на Беларус, Минският завод за гражданска авиация. Сред санкционираните лица попада заместник-председателят на Комитета за държавен контрол на Беларус Игор Маршалов.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Vayk__
преди 8 месеца
Като чуя че руснаците щели да нападнат някоя натовска държава понеже нападнали Украйна и почвам да се смея! С тази опорка може да плашиш само някойселянин в Испания. Това неолибералките на запад го измислиха и го тиражират непрекъснато:)))) Руснаците и през ум не им минава за нов конфликт сега, когато така са затънали в Украйна:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още