IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шофьорите във Великобритания се сблъскват с ускорена инфлация при горивата

Ограничаването на добива от ОПЕК оскъпява горивата в търговията на едро, което се прехвърля и върху крайните потребители

17:34 | 04.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британските шофьори се сблъскват с един от най-резките скокове в цените на горивата от над две десетилетия, предупреждава автомобилната организация RAC, цитирана от Bloomberg.

Средната цена за напълване на резервоара е нараснала през август с около 4 паунда (5,05 долара), като безоловният бензин е поскъпнал с почти 7 пенса за литър, а дизелът - с 8 пенса, изтъква RAC.

Увеличението можеше да бъде още по-внушително, ако големите търговци на дребно не позволиха маржовете да се върнат към по-нормални нива.

Цените на бензиностанциите нараснаха на фона на поскъпването на петрола, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, водени от Русия, решиха да свият добива. Това доведе до повишаване на цената на горивата на едро – цената, която плащат търговците на дребно, която след това прехвърлиха на потребителите. Допълнителният разход може да се прибави към натиска върху шофьорите в Лондон, които се сблъскват и с разширяваща се зона, в която могат да се движат автомобили с ниски нива на емисии, като таксата за коли, които не отговарят на изискванията, е 12,50 паунда.

Цената на дизела нараства с 8 пенса през август, докато тази на петрола се увеличава с близо 7 пенса. Източник: RAC/Bloomberg Цената на дизела нараства с 8 пенса през август, докато тази на петрола се увеличава с близо 7 пенса. Източник: RAC/Bloomberg

„Август донесе голям шок за шофьорите, тъй като те бяха свикнали да виждат далеч по-ниски цени от рекордните нива от миналото лято“, споделя Саймън Уилямс от RAC.

Според него поскъпването на горивата на бензиностанциите е особено неприятно за онези, които карат значително повече и по-често и използват по-стари и по-малко икономични автомобили.

Великобритания се нарежда сред най-успешните страни в света в борбата с ограничаването на вредните емисии и възнамерява да прекрати дейността на своите въглищни централи до 2025 г. Кралството е понижило отделянето на въглероден диоксид с 44% от 1990 г. насам до най-ниските нива от края на XIX век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
cyclop
преди 8 месеца
Във Великобритания е в пълна сила организираната атака срещу личните автомобили. С всички възможни средства - данъци, такси, ограничения, цени, 15 минутни робски гета. Там Кралчето май е заръчало ускорено да ги вкарат в системката на неофеодално робство, която гласят на всички ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още