IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на горивата в САЩ достигат най-високото си сезонно ниво от над десетилетие

Средната цена на национално ниво на бензина достига 3,811 долара за галон, като това е второто по големина ценово ниво в историята на статистиката от 1994 г.

18:59 | 05.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на бензина в САЩ достигат най-високото си сезонно ниво от над десетилетие, въпреки че с Деня на труда се отбелязва краят на летния сезон на засилено шофиране в страната. Това предизвиква опасения, че инфлацията може да се ускори отново, превръщайки се в поредното предизвикателство пред усилията на президента Джо Байдън да бъде преизбран на следващите избори догодина, съобщава Bloomberg.

Средната цена на бензина на национално ниво достига 3,811 долара за галон (около 3,8 литра), като това е второто по големина ценово ниво в историята на статистиката от 1994 г., изчислява Американската автомобилна асоциация.

Това става в момент, когато цените обикновено падат през есента и представлява обратен завой след сравнително ниските цени през лятото.

Цената на бензина в САЩ достигна най-високото си сезонно ниво от 2012 г. Източник: Американската автомобилна асоциация/Bloomberg Цената на бензина в САЩ достигна най-високото си сезонно ниво от 2012 г. Източник: Американската автомобилна асоциация/Bloomberg

Ценовият скок на бензиностанциите следва поскъпването на петрола, където фючърсите върху Брента надхвърлят 90 долара за барел, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на добива.

Пазарите на горива също са притиснати, като националните запаси на САЩ остават до голяма степен под сезонните норми от около средата на юли. Малко вероятно е доставките да се възстановят скоро, тъй като рафинериите навлизат в есенния сезон за поддръжка, но спадът в търсенето трябва да осигури известен баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 8 месеца
3.4 за галон. Голяма скъпотия, няма що! Ха Ха Ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
wart
преди 8 месеца
Далечните 80 години на миналият век Американците при Р. Рейгън принудиха С. Арабия да снижи цената на суровият петрол на галон да 14 долара като целяха да навредят , да унищожат Съветският съюз която имаше приходи от петрола около 80 милиарда долара които имах огромно влияние върху икономиката й. ( огромни приходи за тях години) . Изглежда нещата се повтарят сега С. Арабия и Русия постоянн снижават добива като по тоя начин регулират - галон суров петрол който е около 80 долара негативно се отр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още