IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинското контранастъпление ще продължи и след влошаването на времето

Напредъкът е по-бавен, отколкото ни се иска, положението е трудно, каза ръководителят на украинската разузнавателна служба

09:42 | 10.09.23 г. 10
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Контраофанзивата на Украйна срещу руските сили ще продължи след началото на студеното и влажно време по-късно тази година, въпреки че воденето на бойни действия ще бъде затруднено, заяви ръководителят на разузнавателната служба в Киев Кирило Буданов, цитиран от Ройтерс.

Украйна започна дългоочакваното си контранастъпление това лято и си възвърна над десет села в южната и източната част на страната за три месеца, но то е усложнено от обширните минни полета и силно укрепените руски части.

„Бойните действия ще продължат по един или друг начин. В студеното, влажно и кално време е по-трудно да се воюва. Боевете ще продължат. Контранастъплението ще продължи“, каза Буданов.

Изказването на Буданов, направено на конференция в Киев, организирана от фондация „Виктор Пинчук“, е най-силната индикация до момента, че Украйна не планира да спре устрема си, когато времето се влоши по-късно тази година.

Западните страни предоставиха военно оборудване за милиарди долари и обучиха хиляди украински бойци за контранастъплението, за да помогнат на Киев да си върне територия.

Но бавният напредък на контранастъплението предизвиква притеснения сред поддръжниците на Киев, че Западът трудно ще задържи мащаба на военната помощ, за да продължи Украйна да води боеве със същия интензитет.

Вадим Скибицкий, представител на военното разузнаване на Украйна, каза в събота, че сега Русия има 420 хил. военнослужещи в Украйна.

Настъплението към югоизточната Запорожка област, където се водят боеве в селата Роботино и Вербовое, е смятано за ключова част от операцията, целяща да раздели окупационните сили на Русия наполовина в южната област. Но постигането на тази цел е далече.

„Нашето контранастъпление се води в няколко посоки“, заяви Буданов и призна, че напредъкът е по-бавен, отколкото му се е искало. Той определи положението като трудно.

Освен огромното съсредоточаване на руски мини Буданов определи големия брой малки руски дронове „камикадзе“ като ключов фактор, който забавя напредъка на Украйна до момента.

Русия, която започна пълномащабно нашествие в Украйна през февруари 2022 г., съобщи, че украинското контранастъпление се проваля.

Русия извърши нападение с дронове срещу Киевска област през нощта

Русия извърши въздушно нападение срещу Киев рано в неделя, като взривове отекваха в украинската столица и Киевска област почти два часа, а отломки от дронове паднаха в няколко централни квартала в града, съобщиха украинските власти, цитирани от Ройтерс.

Украинските сухопътни сили съобщиха, че системите за противовъздушна отбрана на страната са унищожили 25 от 32 дрона „Шахед“, изстредяни от Русия, повечето от които са били насочени срещу Киев и Киевска област.

Очевидци разказаха пред Ройтерс, че са чули най-малко три взрива в украинската столица, а украински медии показаха редица повредени коли.

„Дронове дойдоха в столицата на групи от няколко различни посоки“, съобщи в приложението „Телеграм“ Серхий Попко, ръководител на военната администрация в града.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че един човек е пострадал в историческия квартал „Подил“, а пожар е избухнал близо до един от парковете в града.

Отломки от свалени дронове са паднали в кварталите "Дарницкий", "Соломянский", "Шевченкивский", "Святошинский" и "Подил", съобщиха Кличко и военната администрация в града.

В квартал "Шевченкивский" отломки от дрон са предизвикали пожар в апартамент, който бързо е бил угасен. За момента няма данни за пострадали, съобщи Попко в „Телеграм“.

Засега Русия не е коментирала нападенията. Москва извършва атаки срещу украинската територия почти всяка нощ. При руско нападение в сряда бяха убити 17 души в източния град Константиновка.

Русия е свалила дронове над Крим и е унищожила катери на украинската армия

Руските сили са свалили осем изстреляни от Украйна дрона над Черно море близо до Крим и са унищожили три катера на украинската армия в неделя, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Военните катери американско производство, превозващи украински военни, са били унищожени североизточно от Змийския остров, съобщи министерството в приложението „Телеграм“.

То не уточнява дали е имало щети или пострадали при инцидентите.

Змийският остров, символ на противопоставянето на Украйна срещу нашествието на по-големия съсед, е преден пост в северозападната част на Черно море, където напрежението ескалира, откакто миналия месец Русия се оттегли от зърнената сделка, позволяваща преноса на украинско зърно от южните ѝ пристанища въпреки войната.

В осъден от съюзници на Киев ход Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., осем години преди пълномащабното ѝ нашествие срещу съседната страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 10.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 Kак върви превземането на Киев за 3 дена... Лисабон за 2 седмици? а демилитаризацията? Имат ли украинците по малко оръжия от преди година и половина, как мисли нашия форумен идддиот? :D:D И щом ти се види малко, я ни светни вие какво превзехте за последната година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
* Украинското контранастъпление ще продължи и след влошаването на времето* - Че то започвало ли е, за да продължи? Или се имат предвид онези 13 км. при Работино, които може да станат 15 до Коледа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Импeраторът
преди 8 месеца
До: zelka007 Това, че няма рашисти не означава, ще украинците са там :-) вече няколко пъти така влязоха и рашистите удариха с авиация. Затова и Клишивка е в сивата зона. Това се очаква и с Андривка и Кюрдюмивка. И най-вероятно и с Опитне. Важното е, че рашистите правят глупости и пращат месцето да прави контра атаки. Украинците го чистят. Нямаме бързо работа - заводите работят на макс - ще пратим снаряди за всички рашисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
До: dean.jordanov ... що ?! искаш и ти ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
рашибозука е направил жест на добра воля под Бахмут , в Клищивка и Андривка ... :))) ... аз намаляване на помощта за Украйна не виждам !! напротив , бюджетите на всички основни играчи са разчетени за поне 4-5 години напред , и като финансови инжекции и като муниции и оборудване ... дори се наблюдава втвърдяване на позициите на иначе неутралните уж Китай , Турция и Индия ... аве стават по-силни рассияните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
OHЯ
преди 8 месеца
ВтАрая армия мирАвой се е окопала , но и това няма да им помогне ! Няма да я бъде пPocийката и то за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още