IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минаващ през пустинята петролопровод ще гарантира доставките за Израел

Тръбопроводът „Ейлат-Ашкелон“ е построен в края на 60-те години на миналия век като съвместно предприятие с предреволюционен Иран

21:32 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Израел разчита почти изцяло на вносен петрол и войната с „Хамас“ прекъсна основния терминал на страната в Средиземно море. Но правителството отдавна разполага с резервен план – тръбопровод с дължина от 254 километра, свързващ частта от израелското крайбрежие на Червено море с петролните рафинерии на страната, пише Bloomberg.

Петролопроводът „Ейлат-Ашкелон“ е построен в края на 60-те години на миналия век като съвместно предприятие с предреволюционен Иран, който има подчертано различни отношения с Тел Авив и днешната Ислямска република. За Израел маршрутът през пустинята Негев предлага начин за внос на петрол от Иран, без да се използва Суецкия канал. За Иран маршрутът също така позволява на неговия петрол да заобиколи канала, като в средиземноморските пристанища на Израел той се товари на други танкери за клиенти в Европа.

Днес тръбопроводната мрежа, собственост на Europe Asia Pipeline Co. , може да върви в двете посоки и има капацитет както за суров петрол, така и за рафинирани горива. След като петролът стигне до Ашкелон, поема по други тръби, които могат да го отведат рафинериите на Израел в Ашдод и Хайфа.

Стратегическото местоположение на петролопровода го е превърнало в предпочитан от петролните трейдъри маршрут. Trafigura е сред търговските къщи, които използват трасето, за да пренасят политически чувствителен износ от Кюрдистан в Северен Ирак на юг към глобалния петролен пазар.

Карта на основните маршрути в Израел за доставка на петрол и съответните терминали. Източник: Bloomberg Карта на основните маршрути в Израел за доставка на петрол и съответните терминали. Източник: Bloomberg

Вносът в Ейлат, пристанището, което се намира на тясната брегова линия на Израел в самия нос на залива Акаба, се забавя през последните години, защото Израел получава по-голямата част от петрола си през Средиземно море от черноморски износители като Казахстан и Азербайджан. Но това може да се промени.

Тази седмица танкерът Seaviolet плаваше нагоре към залива Акаба, натоварен с малко над един милион барела азерски петрол, който беше транспортиран на юг през Суец.

Вероятно подобни пътувания ще зачестят, тъй като конфликтът в Газа замъглява перспективите пред алтернативните доставки на петрол за Израел.

Investor.bg припомня, че през март тази година Саудитска Арабия и Израел се споразумяха за използването на петролопровода „Ейлат-Ашкелон“ за пренос на саудитски петрол до Червено море. Този маршрут може да бъде удължен със 700 км, за да достигне петролната рафинерия Янбу на Saudi Aramco, която се намира на брега на Червено море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още