IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко: Войната между Русия и Украйна е в безизходица, нужни са преговори

Пожар, причинен вероятно от нападение с дронове, избухна в рафинерия в руската Краснодарска област

12:47 | 29.10.23 г. 9
Беларуският президент Александър Лукашенко. Снимка: EPA/БГНЕС
Беларуският президент Александър Лукашенко. Снимка: EPA/БГНЕС

Русия и Украйна са в безизходица на фронтовите линии и двете страни трябва да седнат и да преговарят за край на конфликта, заяви авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко, който е съюзник на руския президент Владимир Путин, предава Ройтерс.

„Има достатъчно проблеми от двете страни и като цяло положението сега е в сериозна безизходица – никой не може да направи нищо и значително да засили или да придвижи позицията си“, каза Лукашенко.

„Те са лице в лице, срещу смъртта, окопани. Умират хора“, допълни той.

Руските сили продължиха офанзивата си тази седмица близо до разрушения град Авдиевка в Доценка област, като са понесли тежки загуби, съобщи Белият дом, но широката фронтова линия в Украйна не се е придвижила особено през миналата година въпреки изтощителната офанзива на Киев.

Лукашенко, който предостави територията на страната си за пълномащабното нашествие на Путин в Украйна през 2022 г., заяви, че исканията на Украйна Русия да напусне територията ѝ трябва да бъдат разрешени на масата за преговори, „така че никой да не умира“.

„Трябва да седнем на масата за преговори и да постигнем споразумение“, каза Лукашенко в сесия с въпроси и отговори, публикувана на сайта на беларуската държавна осведомителна агенция БелТА.

„Както казах преди време, не са нужни предварителни условия. Основното е да бъде дадена „стоп“ команда“, допълни той.

В събота украинският президент Володимир Зеленски повтори на среща с над 60 съветници по националната сигурност, че мирният му план от десет точки, който включва призиви за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, е единственият начин за прекратяване на войната.

Пожар в руска рафинерия в Краснодарска

Пожар, който започна в ранните часове на неделя в Афипския нефтопреработвателен завод в Краснодарска област, е бил изгасен бързо, съобщиха службите за спешна помощ в областта след информации в социалните мрежи за мощни експлозии, които са разтърсили рафинерията.

„Няма жертви, повредена инфраструктура и заплаха за предприятието или жителите на местните селища“, допълни в приложението „Телеграм“ администрацията в Краснодарска област, която се намира на черноморското крайбрежие. Тя не уточни каква е причината за пожара.

„База“ и „Шот“, две руски информационни медии с добри източници в службите за сигурност, съобщиха, че пожарът в рафинерията, която се намира на 80 км от черноморското пристанище Новоросийск, един от най-важните пунктове в Русия за износ на петрол, е бил причинен от нападение с дронове.

Ройтерс не е могла да провери достоверността на съобщенията.

По-рано руското министерство на отбраната информира, без да дава повече подробности, че противовъздушните му системи са унищожили 36 дрона, идващи от Украйна, над Черно море и в северозападната част на Крим.

Украйна не е коментирала, но Киев все повече се опитва да подкопае военните усилия на Москва с чести нападения с дрон и саботажи срещу руската военна и транспортна инфраструктура отвъд фронтовата линия.

Афипският нефтопреработвателен завод, който беше нападнат за последен път през май, може да обработва около 6 млн. тона петрол на година. Пристанищният град Новоросийск наред с терминала на Caspian Pipeline Consortium (CPC) доставя около 1,5% от петрола на световния пазар.

Краснодарска област е свързана с Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., чрез Кримския мост, който беше подложен на множество атаки от Киев по време на войната, която Русия започна срещу съседната си страна преди 20 месеца.

Русия заплаши да конфискува активи на ЕС

Русия ще конфискува активи на страни членки на ЕС, които счита за неприятелски, ако блокът „открадне“ замразени руски пари в усилия за финансиране на Украйна, заяви Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент и основен съюзник на президента Владимир Путин.

В петък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че изпълнителният орган на ЕС работи по предложение за използване на част от печалбите от замразени руски държавни активи в подкрепа на Украйна и възстановяването ѝ след войната.

Володин посочи, че Москва ще отвърне по начин, който ще струва по-скъпо на блока, ако ЕС предприеме действия срещу руските активи, много от които са държани в Белгия.

„Редица европейски политици начело с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново започнаха да говорят за кражба на замразени средства на нашата страна, за да продължат милитаризирането на Киев“, заяви Володин в съобщение, публикувано в „Телеграм“.

„Това решение ще изисква симетричен отговор от Руската федерация. В този случай далеч повече активи, принадлежащи на неприятелски страни, ще бъдат конфискувани в сравнение с нашите замразени пари в Европа“, предупреди той.

В петък Фон дер Лайен заяви, че стойността на замразените руски държавни активи е 211 млрд. евро и припомни, че блокът е решил, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна.

Според Володин политиците от ЕС обмислят хода „в усилие да запазят постовете си и заради лошото финансово положение, към което са насочили страните си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
Бай Сандо, преговорите на бойното поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Импeраторът
преди 6 месеца
Мирни преговори? Братя крепостници, не се връзвайте - още малко и сме в Киев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 6
penkiler1415
преди 6 месеца
Ти да видиш?!Преговори значи? Че защо ли?Нали твоя приятел се справя добре??Или не?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още