IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Black Cube е наблюдавала тайно унгарски активисти и журналисти преди изборите през 2022 г.

LinkedIn твърди, че компанията е създала фалшиви профили, за да следи „мишените“ си

22:42 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Частната шпионска фирма Black Cube стои зад скрита видео кампания, която използва LinkedIn, за да атакува унгарски активисти и журналисти по време на миналогодишните избори в страната, са съобщили в четвъртък от сайта за професионални контакти.

Изследовател на LinkedIn, собственост на Microsoft твърди, че базираната в Израел Black Cube, е създала мрежа от фалшиви личности и фалшиви обяви за работа, за да се свържа със своите „мишени“ в платформата, пише Ройтерс.

„Вследствие на това са били проведени видео разговори с някои от засегнатите хора извън платформата и клипове от тези разговори са били използвани като част от кампания за дискредитиране на неправителствени организации в Унгария“, призна изследователят Мона Деймиън на конференцията Cyberwarcon в Арлингтън, Вирджиния.

Деймиън каза, че мрежа от фалшиви акаунти в LinkedIn, управлявани от Black Cube, е била свалена и че страницата на компанията в LinkedIn също е била премахната „като се има предвид мащабната злоупотреба и очевидното нарушение на нашите условия за ползване“.

Black Cube не е отговорила веднага на молбите за коментар. Компанията, която преди години е работила под прикритие за холивудския изнасилвач Харви Уайнстийн, по-рано е заявила, говорейки по принцип, че „не работи в киберпространството“ и че нейните действия са „напълно съобразени с местните закони“.

LinkedIn не съобщи за кого може да е работила фирмата. От компанията не отговориха на последващ въпрос, с който се търсеха подробности за това колко фалшиви акаунта са били изтрити. Говорител на унгарското правителство също не отговори веднага на искане за коментар.

Politico съобщи, че компанията Black Cube вече е била обвинена в намеса в изборите в Унгария през 2018 г., след като агенти под прикритие тайно са записали лидери на неправителствени организации в луксозни ресторанти и са публикували кадрите в десни новинарски издания.

Въпросната дейност, приписана на Black Cube от LinkedIn, е започнала през 2020 г. и е била насочена срещу най-малко 12 активисти и журналисти, критикували унгарския премиер Виктор Орбан. Ройтерс разговаря с тях миналата година, след като няколко от тях са били тайно записани по време на видео разговори. Техните разговори по-късно бяха публикувани в медии, подкрепящи правителството преди изборите в Унгария през април 2022 г.

Вотът доведе до категорична победа на Орбан, чието правителство редовно представя неправителствените организации и журналистите като проводници на външни сили.

Една от „мишените“ на кампанията със скрита камера, бившият директор на Amnesty International в Унгария Орсоля Йени, каза, че кадрите са били отразени широко преди изборите.

„Това беше из всички унгарски медии в продължение на две седмици“, коментира тя пред Ройтерс. „Наистина беше използвано за пропаганда.“

Далибор Рохач, старши сътрудник в базирания във Вашингтон American Enterprise Institute и друг от „мишените“, заяви, че няма представа дали кампанията е изиграла роля за победата на Орбан да, но смята, че операцията е била „показателна, ако става въпрос за цялостната атмосфера в Унгария."

„Изборите в Унгария може да се нарекат свободни, но определено не са честни“, призна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още