IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще предостави на Украйна неизправни зенитно-ракетни комплекси

Парламентът разреши преминаването и пребиваването в България на до четири пехотни/механизирани роти годишно от Украйна

21:28 | 08.12.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА
Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Със 147 гласа „за“, 55 „против“ и седем „въздържал се“ парламентът одобри проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна - неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против бяха от "Възраждане"(35) и "БСП за България" (19), както и един депутат от "Има такъв народ".

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС.

Министърът на отбраната, в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика, да определи излишните количества въоръжение и техника от необходимите за окомплектоване на военновременните формирования и да подготви предложение за предоставянето им Украйна, предвижда решението.

В него е записано също Министерският съвет да предприеме действия по изпълнение на решението и да осъществи преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България.

Правителството да поиска възстановяване на разходите за предоставеното на Украйна въоръжение и боеприпаси, чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО, гласуваха депутатите.

Предвижда се Министерството на отбраната да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на страната ни, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

Парламентът разрешава преминаването през и пребиваването на територията на България, с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 души от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовка.

Министърът на отбраната да проведе преговори и сключи споразумение за организиране на обучението и подготовката, записа още Народното събрание.

Това вече е последна фаза преди влизане във война, заяви Борислав Гуцанов от „БСП за България“. Вие правите точно това, което не искат българските граждани, обърна се той към вносителите от трите политически сили. Дори в секретната секция не е вкарано какво реално ще се даде, добави депутатът.

За 10 часа работа днес не направихте нищо за хората, посочи колегата му Георги Свиленски.

Кой какво прави, ние даваме оръжие на Украйна, коментира Николай Дренчев от „Възраждане“. Безкрайно нелепо е това, което ни се предлага, никой, дори и министърът на отбраната не знае каква трябва да е числеността на Българската армия с оглед на новите предизвикателства, заяви Дренчев.

Не трябва да плашите хората, че влизаме във война, това са лъжи, каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че помощта за Украйна е в пълно съответствие с международното право в т.ч. и с Устава на ООН. Това е в интерес на нашата страна, на целия свят. МО подкрепя решението за предоставянето на допълнителна военна помощ, каза Тагарев. Това решение предвижда да предоставяме от излишъците на Българската армия, обясни министърът.

Тъй като много закъсняхме с предоставянето на помощ, до момента сме получили само около 330 хил. евро компенсации за първоначално представения пакет от нелетална помощ, отговори той на въпрос какви пари е получила страната ни чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО. За останалата помощ сме подали заявка, регистрирано е, но ще получим средствата доста по-късно, добави министърът. Предвижда се и обучение по английски език в т.ч. и на специализиран английски за летателния състав.

"Лъжливи" нарече Тагарев внушения, че България ще бъде въведена непосредствено във война с Русия. Викове „оставка“ прекъсваха на няколко пъти изказването на министъра.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 месеца
40% от БВП на русия отива за войната, а 1% от военние бюджет на САЩ отива за Украйна. Перфектна сделка да унищожиш някой бавно , но славно. А в десния ъгъл дебне Китай да си върне манждурия окупирана от руските пиндистани ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 месеца
Споко русоробкии. Тези 3 работещи бтр-а със спукани гуми едвам ще долазят до Украйна... Както писах още през миналата година САЩ няма да дадат бърза загуба за руската пнедарация ! Година по късно твърдя същото. трябва изтощения като 10 годишната война в Афтанистан след което падна соца. Сега поне още 5-6 години война и пендерацията ще се разпадне на республики. Това е целта друзя :) Затова днес 2 танка утре половин за Украйна за да може да се изтощава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
RoyBatty
преди 4 месеца
Лесно се подарява "чуждото"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
sssaaa
преди 4 месеца
До: zelka007, Фекален, то е невъзможно да не дращим след теб, ти винаги пишеш първи, което показва добрия потенциал на AI технологиите. Cкaпан бот с грешни входни данни си ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 13
zelka007
преди 4 месеца
До: SnaGi ... викаш дошло е времето , а ?! ти кат си толкова умен що дращиш подир мен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 24
SnaGi
преди 4 месеца
До: zelka007, Ще дойде време, когато умните ще мълчат, глупците ще говорят, а разсипниците ще забогатеят...Твойте ежедневни постове, толкова ясно потвърждават това и е толкова жалко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 27
zelka007
преди 4 месеца
гнuдите от възраждане , беснистрашнипенции и иматакиванефели си изпoвръщаха жлъчките от търкаляне по мокета в парламента и рuване ... нема толкова дoлни българомразци като тях ... да отказваш помощ на народ в беда , нападнат от най-античовешкото и крадливо племе в света ... !! ... но има и положителна новина в цялата какафония , най-вероятно ще обявим търг догодина за изцяло нови ПВО системи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още