IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече германци искат предсрочни избори и ново правителство

Недоволството от коалиционното правителство на Шолц нараства, показва ново проучване

10:15 | 17.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от половината от германските избиратели са толкова недоволни от коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц, че искат предсрочни избори, показва ново проучване, цитирано от Bloomberg.

То е дело на Bild ипоказва, че 59% от анкетираните 1001 души биха предпочели избори за нов германски парламент през 2024 г., докато 27% са против подобно решение. Редовните избори трябва да се проведат през есента на 2025 г.

Трипартийният управляващ съюз на Шолц беше принуден да преразгледа финансовото си планиране заради решението на върховния съд на страната от ноември, което ограничи използването на специални фондове извън редовния федерален бюджет.

Проблемът прерасна в политическа криза, тъй като използването на средствата беше от ключово значение за преодоляване на различията в коалицията. Извънбюджетното финансиране беше начин да се заобиколят конституционните правила и все пак да се плаща за проекти като инвестиции в климатичния преход на страната.

В петък германските власти подкрепиха хода на правителството за четвърта поредна година да спре конституционното ограничение върху нетните нови заеми през 2023 г. 

Социалдемократът Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек от Зелените и финансовият министър Кристиан Линднер, който е лидер на Свободните демократи, спориха за подробностите, което повдигна въпроси за жизнеспособността на трипартийния съюз, сформиран след изборите през 2021 г.

Най-голямата опозиционна партия в Германия – тази на християндемократите – искаше Шолц да свика вот на доверие в парламента, което той отхвърли. Ако мнозинството в парламента не гласува доверие на канцлера, той може да поиска от президента на Германия да разпусне Бундестага и да свика предсрочни избори.

В седмично проучване, проведено за Bild am Sonntag, социалдемократите, зелените и свободните демократи заедно имаха подкрепата на само 32% от гласоподавателите, с 20 процентни пункта по-малко от това, което получиха на изборите през 2021 г. и най-ниското за тройната коалиция, измервано някога от института за изследване на общественото мнение INSA.

Християндемократите и баварската им сестринска партия спечелиха 2 процентни пункта през седмицата и също достигнаха 32%.

Управляващата коалиция на Шолц наскоро претърпя тежки изборни поражения в два ключови икономически центъра, което засили натиска върху разпокъсаното правителство на Германия в Берлин. И трите управляващи партии загубиха подкрепа в Бавария и Хесен, където живее около една пета от германския електорат. Това се случи на фона на задълбочаващото се разочарование на избирателите.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" се очерта като втората най-силна сила в Хесен и се класира трета в Бавария, подчертавайки нарастващото си национално присъствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 17.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гошогошев
преди 4 месеца
Die Fahne hoch
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още