IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър планира частична реформа на дълговата спирачка

Предложението, предвидено за догодина, ще позволи преразглеждане на изчисляването на т. нар. „икономически компонент“

10:18 | 16.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg LP
Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg LP

Германският финансов министър Кристиан Линднер планира да въведе частична реформа следващата година на правилата, които ограничават вземането на нов дълг. Това заяви самият той пред RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), цитиран от Bloomberg.

Линднер предлага да се коригира количеството дълг, което Германия може да вземе, за да се адаптира към промените в икономическия цикъл. Предложението ще позволи преразглеждане на изчисляването на т. нар. „икономически компонент“, който позволява на страната да поема повече дълг по време на по-неблагоприятни икономически условия.

Коригирането на икономическия компонент от дълговата спирачка няма да изисква промяна на германската конституция, само парламентарно мнозинство, отбелязват от RND.

Линднер коментира, че предложението му няма нищо общо с настоящата бюджетна ситуация.

Предложението за коригиране на т. нар. дългова спирачка следващата година „не увеличава потенциалното равнище на дълга“, обясни Линднер.

По-рано тази седмица стана ясно, че управляващата коалиция в Германия е постигнала принципно съгласие да не преустановява ограниченията върху новите заеми през следващата година.

На 15 ноември Конституционния съд в Карлсруе със свое решение преобърна десетилетната практика на Германия да използва специални фондове за финансиране на инвестиции и постави под въпрос десетки милиарди евро разходи, финансирани с дълг.

Въпросът прерасна в политическа криза, тъй като използването на средствата е от решаващо значение за преодоляване на различията в коалицията. Извънбюджетното финансиране беше начин да се заобиколят конституционните правила и да се плаща за инвестиции в климатичния преход на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 16.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още