IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската коалиция ще се придържа към дълговите ограничения през 2024 г.

Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи са се договорили за намаляване на някои субсидии, свиване на разходи и по-голям ръст на цената на въглерода

16:43 | 13.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управляващата коалиция в Германия е постигнала принципно съгласие да не преустановява ограниченията върху новите заеми през следващата година.

Канцлерът Олаф Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек и министърът на финансите Кристиан Линднер ще преценят дали има достатъчно средства за подкрепа на отбраната на Киев срещу Русия и ще вземат решение за премахване на т.нар. дългова спирачка през 2024 г., ако е необходимо. Това обявиха Шолц, Хабек и Линднер на пресконференция в сряда, пише Bloomberg.

Социалдемократът Шолц, Хабек от Зелените и лидерът на Свободните демократи Линднер преговаряха до ранните часове на сряда по ревизирания финансов план за 2024 г. Те успяха да уредят вътрешните разногласия, станали ясни, след като критичен инструмент за финансиране беше премахнат миналия месец от върховния съд на Германия.

На съвместна пресконференция в канцлерството Шолц обеща, че правителството ще се придържа твърдо към целите си въпреки бюджетните сътресения, причинени от съдебното решение. Парите от допълнителните фондове бяха предназначени за климатичния преход, укрепване на социалното сближаване и подкрепа на Украйна.

„Ясно е, че трябва да минем със значително по-малко пари, за да постигнем тези цели“, коментира Шолц пред журналистите на пресконференцията. „Става въпрос също за орязване и спестявания. Не обичаме да правим това, но е необходимо, за да можем да се справим с парите, които имаме“, допълва той.

Мерките, договорени като част от ревизирания бюджет за 2024 г., включват намаляване на „вредните за климата“ субсидии и съкращения на разходите на отделни министерства (най-засегнати са министерствата на околната среда, транспорта и труда). Разходите във фонда за климата ще бъдат намалени с 12,7 млрд. евро, субсидиите за изкопаеми горива – с 3 млрд. евро, а от спестявания в социални разходи ще се генерират 1,5 млрд. евро.

Предвижда се и поетапно премахване на субсидиите за електромобили по-рано от предвиденото. Отделно държавни дялове в компании ще бъдат продавани, за да се финансират железопътни инвестиции.

Ще има намаления и при някои субсидии за индустрия за соларна енергия.

Решението на Конституционния съд в Карлсруе от 15 ноември преобърна десетилетната практика на Германия да използва специални фондове за финансиране на инвестиции и постави под въпрос десетки милиарди евро разходи, финансирани с дълг.

Въпросът прерасна в политическа криза, тъй като използването на средствата е от решаващо значение за преодоляване на различията в коалицията. Извънбюджетното финансиране беше начин да се заобиколят конституционните правила и да се плаща за инвестиции в климатичния преход на страната.

След решението правителството беше принудено да преразгледа бюджета за текущата 2023 г. и да спре ограниченията за заеми, които бяха отменени от 2020 г., за да помогнат да се преодолеят последиците от пандемията и енергийната криза.

Първоначалният федерален бюджет за следващата година, одобрен от кабинета през юли, беше спрян в парламента. Шолц и неговите министри бяха изправени пред деликатен акт на балансиране, тъй като трябваше да изготвят нов бюджет за 2024 г., който да е в съответствие с решението на съда, без да предизвиква допълнителни правни предизвикателства.

След обявяването на решението на съда отново се засилиха призивите за преразглеждане на правилата за държавните заеми в Германия, за да се позволят огромните инвестиции, необходими за прехода към по-малко замърсяваща и по-технологично напреднала икономика. Подобен ход би изисквал мнозинство от две трети в парламента и, следователно, подкрепата на основните опозиционни консерватори, които всъщност оспориха използването на специални фондове от правителството.

Германските индустриални групи изразиха облекчение, че безизходицата, поне за момента, е решена. От организацията DIHK обаче критикуват премахването на някои енергийни субсидии и предупреждават, че това ще увеличи сметките за електроенергия на компаниите с 20% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още