IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската управляваща коалиция постигна сделка за Бюджет 2024

Много въпроси обаче бяха повдигнати около основния финансов закон през седмиците на неговото обсъждане

09:54 | 13.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Германската управляваща коалиция постигна споразумение по преразгледания финансов план на страната за 2024 г. Сделката стана факт след пореден кръг на преговори, продължил до ранните часове на сряда, съобщават държавни представители за Bloomberg.

Канцлерът Олаф Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек и финансовият министър Кристиан Линднер ще дадат кратка пресконференция с подробности към 12 ч. местно време в Берлин, посочват още източниците, пожелали анонимност.

Тристранната коалиция на Шолц от седмици се опитва да намери изход от създалия се хаос, след като по-рано миналия месец съдът реши да ограничи използването на средства извън бюджета.

Шолц, Хабек и Линднер подновиха преговорите във вторник, търсейки споразумение за проектобюджет 2024.

Ето някои от въпросите, които бяха повдигнати през четирите седмици на преговори, обобщени от Ройтерс.

Колко голяма точно е пропастта във финансирането?

Финансовият министър Линднер от строгата по отношение на фискалните правила Свободна демократическа партия изчислява, че Германия е изправена пред дупка от около 17 млрд. евро в рамките на бюджет от около 450 млрд. евро за 2024 г.

Какви са опциите за запълването ѝ?

Двете ясни възможности са увеличаването на данъците и съкращаването на разходите. Линднер вече отхвърли данъчни увеличения и вместо това предлага намаляване на помощите. От своя страна, канцлерът Шолц пък заяви, че няма да има съкращения на социалната подкрепа.

Друга опция е отмяна на данъчната спирачка, която ограничава дефицита до 0,35% от брутния вътрешен продукт (БВП), за четвърта поредна година. Отмяната бе въведена покрай коронавирусната пандемия.

Линднер не е много ентусиазиран за нова отмяна на предпазния механизъм, докато лявоцентристката Социалдемократическа партия на Шолц и Зелените вече призоваха за удължаване на мярката, за да има възможност за повече разходи.

Увеличава се подкрепата и за самото реформиране на спирачката, дори и сред консерваторите, чието недоволство стана причина за съдебното решение.

Какво предизвика бюджетната дупка?

Конституционният съд на Германия постанови на 15 ноември, че решението на коалиционното правителство да премести 60 млрд. евро неизползвани средства от пандемичния фонд на страната към средствата за борба с климатичните промени и зеления преход е неконституционно.

Трите коалиционни партии се съгласиха на трансфера през декември 2021 г. в опит да се възползват максимално от временната отмяна на ограниченията за заеми в конституцията.

В допълнение правителството също така реши средствата да се броят в изчисленията на дефицита в годината, в която парите са били заети, което дава повече място за действие през 2023 г. и 2024 г., когато се очаква по-голяма част от разходите да бъдат изпълнени. Това щеше да позволи изпълнението на дълговото ограничение през 2023 г., но съдът отхвърли този вид изчисляване и постанови, че харченето на средствата на по-късен етап все пак е нарушение на конституционното ограничение на дълговите разходи.

Какво ще стане от януари 2024 г.?

Вече е ясно, че Бундестагът няма да успее да финализира бюджета тази година.

От 1 януари ще има временно управление на бюджетните средства. Линднер ще има по-голяма роля в него, защото ще трябва лично да оторизира някои разходи.

Такова временно управление на средства означава, че за разлика от положението в САЩ липсата на договорен бюджет няма да доведе до замразяване на административната дейност през идната година. Държавните разходи ще продължат и правителството подчерта, че заплати, пенсии и средства по програми за финансова подкрепа ще продължат да се изплащат.

Това случвало ли се е преди?

Не за първи път бюджетът се приема по-късно през годината. През 2018 г. бюджетът за годината бе приет на 5 юли след продължителни преговори сред новите коалиционни партньори след изборите през септември 2017 г.

Какви са политическите последици?

Решението на съда увеличи напрежението във вече нестабилната тристранна коалиция на Шолц, подкрепата за която се срива, откакто пое властта преди почти две години, опитвайки се да се справи със серия кризи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още