IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитически ли са причините за разширението на ЕС за Украйна?

Отне цяла една пълномащабна война, за да се признаят стремежите на Украйна да стане част от Евросъюза, твърди д-р Румена Филипова

23:01 | 18.12.23 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Бъдещото присъединяване на Украйна към ЕС наистина ще е събитие с огромни геополитически размери. Ако се вгледаме в близкия исторически контекст, веднага след разпадането на Съветския съюз – от 1989-1991 година до 2022 година се смяташе, че бившите съветски републики, особено Украйна, Молдова и Грузия, едва ли не принадлежат в сферата на влияние и интереси на Москва. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи.

Тя припомни, че за редица европейски държави и членки на ЕС се смяташе, че "едва ли не трябва да се показва уважение към имперските политики и амбиции на Русия, затова и самият процес на интеграция на Украйна и Молдова вървеше много бавно и нееднозначно".

Според д-р Филипова „отне цяла една пълномащабна война“, за да се признаят стремежите на Украйна да стане част от Европейския съюз.

„Зелената светлина за преговорите означава значителен импулс в процеса на евроинтеграция, който, за съжаление, в продължение на няколко години беше в много голям застой и това беше ясно, особено по отношение на Западните Балкани и възможността те да бъдат интегрирани, което доведе до сериозно разочарование в тези държави“, е мнението на анализатора.

По думите на д-р Филипова, в момента основният мотив за разширението е свързан с геополитически причини, а не толкова със символични. За пример тя посочи процеса на обединяване, както и завръщане към Европа, както вървеше процесът през 90-те години по приемането на посткомунистическите държави.

Председателят на Института за глобални анализи посочи, че втората важна тенденция е свързана с решението за започване на преговори с Украйна и Молдова, въпреки заплахата за вето от страна на Унгария. Д-р Филипова е мнение, че все пак се постигна определена европейска солидарност.

На въпроса доколко ЕС успя да попари скептицизма що се отнася до членството на Украйна в рамките на ЕС тя отчете, че е важен фактът, че „в крайна сметка бе дадена зелена светлина за приемането на страната и процесът на преговори ще започне“.

"Това обаче в никакъв случай няма да бъде гладък процес по редица причини. Например кохезионните фондове се очаква да бъдат насочени в голяма степен към Украйна, особено в земеделието и много държави членки няма да бъдат съгласни с това, като се има предвид големият размер и конкурентоспособността на селскостопанския сектор от Украйна", предупреди анализаторът. "От друга страна, видяхме и някои сигнали от страна на Полша и особено блокадата на полско-украинската граница от страна на полските шофьори на ТИР-ове, поради облекчения режим на навлизане на украински такива на територията на ЕС. Полските им колеги смятат, че техните бизнеси ще са засегнати."

Готови ли са европейските лидери да договорят дата за присъединяване на Украйна към ЕС, преди да е настъпил краят на войната? Какви ще бъдат критериите и как ще се оценява напредъкът на Украйна? Може ли Украйна да се сочи за пример в борбата с руския пропаганден наратив?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Гошогошев
преди 4 месеца
Ааа, те тия от Брюксел да имат късмета да го разширят тоя ЕС Е тогава как ще останат без заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 4 месеца
ФЕС от икономически, стана политически и военен съюз, насочен срещу РФ. Значи отново ще тръгнат по пътя на Наполеон и последователите му. С ясно изразен край. За пореден път. Щото да се драпаш със свръхядрена сила, която всеки момент може да реши да развърти стратегическата ядрена тояга, неизползвана не от страх, значи да си играеш с огъня, докато не ти опърли задниццата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още