IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху: Войната срещу „Хамас“ е в разгара си, може да продължи месеци

От началото на военните действия израелските сили са „елиминирали над 8000 терористи“, изтъква премиерът на Израел

10:30 | 01.01.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Bloomberg L.P.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Bloomberg L.P.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че войната срещу „Хамас“ в Газа ще продължи още "месеци".

„Войната е в разгара си“, подчерта Нетаняху пред журналисти. Според него офанзивата на Израел в Газа ще продължи "още много месеци", съобщава Deutsche Welle.

По думите му израелските сили са "елиминирали над 8000 терористи" от началото на войната.

„Продължаваме да се бием, докато не бъдат постигнати целите на войната, особено за елиминирането на „Хамас“ и освобождаването на всички наши заложници“, изтъква израелският лидер, добавяйки: „Ние ще гарантираме, че Газа вече не представлява заплаха за Израел“.

Нетаняху каза още, че Израел се стреми да контролира буферната зона по границата на ивицата Газа с Египет.

Израел започна да нанася удари в крайбрежната палестинска територия на 7 октомври, след атака от ислямисткото движение. Бойци на "Хамас" убиха в Израел около 1140 души и отведоха в Газа приблизително 240 души като заложници. Смята се, че в плен на групировката остават 129 човека.

„Хамас“ е класифицирана като терористична организация от Израел, САЩ, Германия и други страни.

Според Министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас Газа 21 672 души са били убити при израелската офанзива. Цифрите на министерството се считат за надеждни като цяло от ООН и други международни организации, въпреки че те не правят разлика между цивилни и бойци.

Междувременно попроучване на Хуманитарната служба на ООН установи, че разселването в ивицата Газа е увеличило риска от заболяване.

Агенцията също така каза, че "2023 г. е най-смъртоносната година, откакто водим статистика през 2005 г."

„Съобщава се, че разпространението на болести в Газа се е засилило, особено поради скорошните масови разселвания в южната част на ивицата“, изтъква организацията, добавяйки, че „някои семейства са били принудени да се местят многократно“.

Според анализа около 180 000 души страдат от инфекции на горните дихателни пътища на територията и има 136 400 случая на диария. Агенцията също така отбелязва случаи на въшки, краста, варицела, кожен обрив, остра жълтеница и менингит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 месеца
До: ratten ... ами те им дадоха по 12 часа време да се изнесат от кварталите , дето влезнаха с булдозерите и танковете да чистят от плъxовете ... хамас като избиваха хората от партито , връзваха родители и деца с тел и ги палеха , не им дадоха никакво време ... къде виждаш нещо некоректно ?! в момента палестинците си плащат кръвнината ... 1:100 ... според мен е честно и справедливо , знаеха какво ще им се случи , ако посегнат на израелци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
sssaaa
преди 3 месеца
Е тя самата Израел е страна на под 80г история. Преди това си беше законна държава - Палестина. Сега чафутите явно са решили да се разширят с излаз на море и за това изиграха целия цирк, че ги били изненадали и нападнали без да очакват. На всички е ясно, че толкова мащабна операция на Хамас няма как да не се забележи от разузнавателни агенции. Просто целта им е била точно такава, да използват тяхната атака за да контра атакуват уж Законно и да трепят и сабарят наред без последствия от Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
ratten
преди 3 месеца
До: sssaaa съмнявам се, чииифутите да имат такава успеваемост. въпреки, че убитите цивилни са много повече. я утрепали някой въоръхен палестинец я не. тяхната агресия не е срещу "терористите" те целят да завземат чуждата територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
sssaaa
преди 3 месеца
От тия 8к, реално 2к са военни. Другото всичко е Демократично ликвидирани цивилни. Иначе чаллмиите ги наричат Терористи, а всъщност и двете страни са такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
ratten
преди 3 месеца
елиминирали над 8000 терористиболшинството от тях жени и деца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още