IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Трад: Влиянието на Русия и Китай в Африка все повече расте за сметка на европейското

Каква е конфигурацията на геополитически обвързаности на континента след сблъсъка между Запада и Изтока, коментира анализаторът

16:21 | 25.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На фона на отпадането на Африка като приоритет на западните сили, континентът все повече се обръща към Русия, а Китай дава тази икономическа сигурност, от която имат нужда местните правителства. Както Москва, така и Пекин не задават въпроси за човешките права и за геополитически обвързаности, което дава свобода на местните управляващи да се чувстват удобно под влиянието на Русия и Китай. Този коментар в интервю за рубриката „Африка в развитие“ на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Руслан Трад, анализатор по сигурността.

Той напомни, че след 2019 година има видимо засилване на руски позиции в Африка, особено в Западна и в Субсахарска Африка. Има опит за завръщане на Русия в Източна Африка.

„Африка се превръща в нещо като зона за обучение и налагане на групировки, подобни на „Вагнер“, които впоследствие действат на други места“, посочи анализаторът.

Според него това е развитие на модела, който бе започнат в Сирия, а преди това в Украйна с анексирането на Крим.

„Организации като „Вагнер“ и още няколко подобни паравоенни формации, които са свързани с Министерството на отбраната на Русия и с военното разузнаване на Руската федерация, получиха бойното си кръщение по време на анексирането на Кримския полуостров, след това в Сирия след 2015 година“, припомни Трад. И обясни, че постепенно техният модел се доразви в Африка с включването на Русия в Либия, „с предоставянето на плацдарм от страна на проруски либийски фракции в Източна Либия“.

Наблюдателят добави, че към днешна дата има голяма активност на тези формации в Нигер, Мали, Буркина Фасо и все повече сигнали за договорености с Нигерия, „което би било голяма и успешна крачка за Руската федерация“.

По думите му, Китай вече има натрупан опит в предоставянето на заеми в рамките на глобалния проект "Един пояс, един път" и Африка заема изключително важно място във външната политика на Пекин.

„От руска страна говорим по-скоро за използване на политическо влияние и военни договорки с местни правителства. Разбира се, има примери като Судан, където Руската федерация участва директно в местния конфликт, който върви през последната година. Разбира се, че Русия има желание и за налагане на по-голямо влияние в Средиземноморието и Червено море. Неслучайно Руската федерация започна изграждането на бази в тези райони“, посочи Трад и отбеляза, че това недоволство към Запада от години върви в тези правителства, особено във военните кръгове. За пример той даде хунтите в Мали и в Нигер, които извършваха редица набези, засягащи цивилно население и предизвикаха недоволство в редица западни страни като Франция и Великобритания.

Успяват ли руските усилия за пропагандиране на антифренски сантименти в Субсахарска Африка? Какви са интересите на китайските, турските и инвеститорите от Обединените арабски емирства на африканския континент? Ще продължи ли да намалява присъствието на страните от ЕС? Кои са добрите примери в Африка и ще завърнат ли някои от страните на глобалната политическа карта?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още