IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Отцепването на Мали, Нигер и Буркина Фасо от ECOWAS създава проблеми в Западна Африка

Ще успеят ли трите страни да създадат нов съюз, който ще се откъсне от влиянието на западноафриканските си партньори и от Запада, коментира Фани Атанасова

21:30 | 31.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отцепването на Мали, Нигер и Буркина Фасо от Икономическата общност на страните от Западна Африка (ECOWAS) създава сериозна заплаха за останалите държави в региона от покачване на престъпността и създаване на политически и икономически проблеми. Освен, че ще намалят просперитета на Западна Африка, очаква се това да се се отрази и на Европа, тъй като ще се засили нелегалната миграция. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Фани Атанасова, експерт по международни отношения.

Тя не очаква мигрантският поток в Европа да намалее в близко бъдеще, а дори да се засили.

Фани Атанасова посочи, че ECOWAS е един от регионалните блокове на континента, който включва 15 държави, а основната му цел е икономическа интеграция на страните. „Блокът приема политически и мироопазващи функции при наличието на политически кризи, като се е намесвал в последните десетилетия с дипломатическата си роля като медиатор в определени ситуации, носещи нестабилност“, посочи анализаторът.

По думите на Атанасова, желанието на Мали, Нигер и Буркина Фасо да се отделят от ECOWAS е, че се чувстват обидени, вследствие на намесата на блока след военните преврати в техните държави. Те критикуват ECOWAS за санкциите, които им налага, и ги определят като нехуманни.

„През последните години трите страни се опитват да преборят влиянието на Франция в региона, тъй като западноевропейската страна има политически и икономически връзки с бившите си колонии в региона. Много от валутите на западноафриканските страни са вързани към еврото, като Мали, Нигер и Буркина Фасо критикуват зависимостта на блока от монетарните политики на Европейската централна банка.

„Франция присъства силно, като в бизнеса и икономиката на всички страни, които са бивши нейни колонии и с това имат проблем тези страни“, уточни Фани Атанасова. Тя разкри, че отцепващите се страни имат желание да създадат нов съюз, който ще се откъсне от влиянието на западноафриканските партньори, като държавите целят дори да приемат обща валута, но според нея „това е крайно нереалистично в момента“.

„Мали, Нигер и Буркина Фасо са единствените три страни в ECOWAS, които нямат излаз на море, което прави външната им търговия пряко зависима от съседките им. В съюза се прилага свободно придвижване на хора, като откъсването на трите държави ще доведе до митнически усложнения и работещите граждани от трите страни няма да могат да пребивават и работят в съседните страни и съответно да изпращат пари на близките си“, коментира експертът по международни отношения.

Атанасова подчерта, че отцепващите се държави са крайно недиверсифицирани, което ще създаде икономически трусове, последвани от политически. Тя отчете, че те са силно засегнати и от климатичните промени, което усложнява допълнително ситуацията.

Откъде ще минават мигрантските потоци към Стария континент? Ще успеят ли в краткосрочен план средствата от Европа да задържат мигрантския натиск в Северна Африка?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още