IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху: Скоро ще има план за действие за евакуиране на цивилни от Рафах

Израелският премиер каза, че не може да прогнозира кога ще бъде постигната сделка с "Хамас" за размяна на израелски заложници, държани в Газа

17:39 | 25.02.24 г.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: EPA/БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: EPA/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че скоро ще има „план за действие“ за евакуация на цивилното население в Рафах, южната част на ивицата Газа, предава Bloomberg.

„Няма разногласие между мен и САЩ относно необходимостта от евакуиране на населението“, заяви Нетаняху в интервю за CBS.

Израел няма нужда да бъде „подтикван“ от САЩ да предпази цивилните в Газа, допълни той. Планът ще включва как да бъдат „разформировани“ оставащите батальони на „Хамас“, заяви Нетаняху.

Израелският лидер каза още, че хората, които са намерили подслон в Рафах, близо до египетската граница, ще бъдат насочени на север. „Има пространство за тях да отидат на север от Рафах към мястото, където вече приключихме с боевете“, заяви Нетаняху.

Голяма част от Газа е опустошена от израелските военно-въздушни сили от октомври насам и над един милион цивилни или повече, намерили подслон в Рафах, бяха преместени от райони на север.

Отделно от това Нетаняху заяви, че не може да прогнозира кога ще бъде постигната сделка с „Хамас“ за размяна на израелски заложници, държани в Газа, за палестински затворници в Израел.

По-рано днес съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви, че САЩ, Египет, Катар и Израел са стигнали до разбирателство по „общите очертания“ на сделка за заложниците и за временно спиране на огъня в Газа. Сделката все още е обект на преговори, каза още Съливан и допълни, че ще трябва да има индиректни разговори между представители на Катар и Египет с „Хамас“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още