IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% от градовете в Европа търсят зелени решения на фона на климатичните промени

В Мадрид, например, местните власти работят върху ограждането на града с пръстен от дървета като част от проекта „Мадрид 360“

13:29 | 29.04.24 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Доклад на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) установява, че почти всички европейски градове се обръщат към зелени решения, за да контролират по-високите температури и други въздействия от изменението на климата, пише Euractiv.

В цяла Европа температурите за март 2024 г. са били с 2,12 градуса по Целзий над средните за този месец. Градовете, където тези температури могат да бъдат с 10-15 градуса по-високи от останалите места, усещат тези промени в климата особено остро – и търсят решения.

Базирани на природата решения, които са „ефективни за охлаждане и задържане на вода в градовете“, се превърнаха в предпочитан инструмент за повечето градове, констатира докладът на ЕАОС. Този подход присъства в 91% от изследваните 19 хил. местни плана за действие относно климата.

„Те също така предоставят много други предимства, като например пространство за отдих и намаляване на замърсяването“, добавя агенцията.

Какво включват базираните на природата решения? Създаването и поддържането на паркове и градски горски площи, зелени покриви и въвеждането на „естествени мерки за задържане на вода“ се считат за най-добра практика.

В резултат на това докладът наблюдава промяна в установената догма: от градовете, избиращи или „сива“ (създадена от човека водна инфраструктура - бел. ред.), или „зелена“ инфраструктура, към подход „сиво със зелено“.

В цяла Европа темпът на въвеждане на зелена инфраструктура варира значително. В словашкия град Търнава едва 7% от пространството е зелено, докато испанският град Касерес може да се похвали с огромно покритие от 96%.

Въпреки че един град може да се похвали с много зелени площи, това не означава, че те са достъпни за гражданите. „Обществено достъпните зелени площи“ представляват само 3% от площта на европейските градове.

Градове, от които да черпим вдъхновение

В цяла Европа някои градове се открояват в това отношение. В Мадрид местните власти работят върху ограждането на града с пръстен от дървета като част от проекта „Мадрид 360“.

През следващите 10 години испанската столица има за цел да засади два милиона дървета в 75-километров горски пояс. Въпреки това проектът се бори с екстремни метеорологични явления, които са вредни за младите дървета и със съдебни дела относно собствеността върху земята.

Полският град Познан озелени градските пространства и ги отвори за обществеността. Той също така създаде „градски плажове“ върху неизползваеми преди това кафяви земи по поречието на река Варта.

В Гьотеборг, Швеция, градостроителите са прегърнали дъжда, който се излива върху тях през около 40% от времето. Известни като Regnlekplatsen (дъждовни детски площадки), тези зони за игра са проектирани да бъдат най-забавни за децата, когато вали.

Макар докладът да приветства напредъка, постигнат до момента, той заключва, че е необходима повече работа за „интегриране“ на адаптирането към климата във всички отрасли и нива на вземане на решения. Докладът настоява заинтересованите страни да създадат „обща визия за това как изглежда устойчивото градско бъдеще“, което съчетава интегрирането на природата с отчитане на благосъстоянието на гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
habet84208
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 2 седмици
До: Alex Silver ... не пропускай канчето с хапчетата ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 седмици
Продължавайте безумно да тормозите хората с парникови квоти и "зелен хайвер". След няма и десетина години човечеството просто може да изчезне, заради външни сили, произлизащи от Галактиката. Преди 12 000 години са се "промушили" едва около десетина хиляди човечета. Сега може и толкова да не се спасят, защото апокалипсисът ще е много по-мощен от този преди 12 000 години. Та къде ще занесат награбените милиарди шарлатаните, будалкащи ни с въглеродния отпечатък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 седмици
Сетила се Мара да се побара. Светът върви към края на 12 000 годишния период, който съвпада с 24 000 годишния и в близките години ни чакат все по-свирепи потопи, градушки, земетресения и вулканични изригвания. И това няма нищо общо с човешката дейност, доказано от наблюденията на другите планети от нашата система, с подобни явления. За да не преразказвам, ето линк към сериозни изследвания. Можете да си пуснете български субтитри. === https://youtube.com/watch?v=8oIBhvjsbAs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още