Цените на кафето на международните пазари продължават ръста си, достигайки най-високите нива за последните два месеца. Поскъпването е движено както от климатични фактори в основните страни производители, така и от глобална търговска несигурност. Това коментира Георги Гагов, съосновател на Кафе Асоциация България и основател на "Арома кафе", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.
Според Гагов сушата в бразилския регион Минас Жерайс и прогнозите за слаба реколта във Виетнам оказват сериозно влияние върху пазарите. Качеството и обемите на бразилската реколта са значително по-слаби, а липсата на валежи и опасността от слани създават напрежение. Същевременно сушата във Виетнам може да свие добивите с около 20% спрямо миналата година, коментира той.
„(Прогнозите за реколтата в Бразилия) не са благоприятни…качеството и обема на реколтата са много по-слаби поради неблагоприятните климатични условия. В сравнение с други години има доста голям спад при калибрирането на зеленото кафе, което ще доведе до много по-малки обеми. Съответно липсата и продължаващият дефицит в лицензираните складове на борсите дава отражение“, посочи събеседникът.
По думите му дори при една добра реколта може пазарът да се успокои, най-вероятно в началото на 2026 година може да има лек спад, но цените ще продължават да растат.
Допълнителен натиск върху цените идва от митата, въведени от САЩ върху бразилския износ, които задържат търговията и увеличават волатилността. Това води до засилено търсене на сорта Робуста като заместител в индустриалните блендове, но ограниченото предлагане оскъпява и този сорт.
За крайните потребители ефектът ще бъде най-осезаем при конвенционалните марки кафе, които разчитат на по-нискокачествени смеси. В по-високия сегмент динамиката на борсовите цени не влияе толкова. Там пекарите често плащат многократно по-високи суми директно на фермерите, за да си гарантират качество и дългосрочни партньорства, подчерта Гагов.
Той смята, че българският пазар също преминава през трансформация. Потребителите стават все по-взискателни и търсят по-качествени напитки, а местните пекарни и баристи допринасят за развитието на кафе културата.
“В последните две години наблюдаваме сериозен ръст в интереса към Арабика и специалните кафета. Инвестициите в модерно оборудване и професионалното обучение поставят България на едно ниво с развитите европейски пазари“, допълни експертът.
Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Какво представлява T-Dome системата на Тайван и може ли да парира китайски атаки
Биткойн към $50 000 и злато към $5 000? Ще се върнем ли към нормалното в 2026 г.
Как Украйна да получи замразените милиарди на Русия
Netflix купува Warner Bros. за $72 млрд. в брой и акции
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
САЩ създава нова ударна сила с дронове в Близкия изток
Икономист: Младото поколение не иска да бъде управлявано
Кой би могъл да замести Николас Мадуро?
Назрява ли бунтът: Винената индустрия във Франция е пред колапс
преди 3 месеца То кафето си е вредно за здравето и това е добра новина :) По-малко кафе= по-малко вреда. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 3 месеца Аре сега изтребете всички добиччета, дето опърррдяха планетата, та дано Слънцето се засрами и спре климатичните промени. Ако не стане, голям праз, някой да се сеща още за "озоновата дупка"? Запушиха ли я, отпушиха ли я? Никой гък не казва. А Дюпон си брои милиардите, спечелени от хорското невежество и хич не му пука. отговор Сигнализирай за неуместен коментар