IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Next: Това не е онзи Brexit, който исках

Великобритания се нуждае от повече чуждестранни работници, изтъква Саймън Улфсън

16:11 | 10.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на британската верига за дрехи и стоки Next Саймън Улфсън призова правителството на Обединеното кралство да позволи на повече чужденци да работят в страната, съобщава Bloomberg.

Сегашната посока, в която страната се развива, не е онзи Brexit, „който исках“, изтъква Улфсън.

Той беше един от големите поддръжници на идеята за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) по време на вота през 2016 г. В интервю пред BBC в четвъртък обаче Улфсън заяви, че британската икономика страда от недостиг на работна ръка.

„Преди имаше хора, които се редяха на опашки, за да дойдат в страната, за да събират култури, които сега гният по нивите, да работят в складовете, които иначе биха били затворени, но ние ги пуснахме да си тръгнат“, изтъква Улфсън. „Трябва да приемем различен подход към икономически продуктивната миграция“, категоричен е той.

Попитан относно икономическите проблеми на Великобритания след отделянето ѝ от ЕС, Улфсън заяви, че това, което се случва с миграцията, определено не е онзи Brexit, който е очаквал.

Според него повечето хора в страната имат прагматичен възглед за имиграцията и не се противопоставят на притока на повече чуждестранни работници.

В края на септември Next публикува второто си предупреждение за печалбата тази година заради ускоряващата се инфлация и обезценяването на паунда, които подкопават доверието на потребителите. Компанията заяви, че печалбата ѝ за годината ще достигне 840 млн. паунда (905 млн. долара) спрямо предишните насоки за 860 млн. паунда. Очаква се продажбите от пълни продажни цени в през второто полугодие да се свият с 1,5%, вместо да се увеличат с 1%.

„В бъдеще обезценяването на паунда изглежда ще удължи инфлацията дори след като фабричните цени се понижат“, заяви Улфсън. „Изглежда, че може би вървим към две кризи с разходите за живот: тази година – натиск, идващ от предлагането, и следващата година – увеличение на цените, повлияно от валутата, докато обезценяването влиза в сила“.

Next има около 500 магазина във Великобритания и Ирландия и огромно местно и международно онлайн подразделение, продаващо както собствения си бранд, така и други марки. Компанията използва и инфраструктурната си мрежа, за да помогне на конкурентни брандове да продават стоките си онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 1 година
псуваш и гониш работливите българи и източноевропейци, а?НАСЛАЖДАВАЙ СЕ СЕГА НА АЛБАНЦИ, КОИТО ШЕ ЗЕМАТ СВОЯ ДЯЛ С АФТОМАТИ.Или на пакита и афгани, които също нема да работът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още