IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледните празници не спасиха продажбите на дребно в Европа

Еврозоната и ЕС бележат спад в обема продажби на дребно както на месечна, така и на годишна база

14:18 | 06.02.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Въпреки коледните празници продажбите на дребно в еврозоната през декември миналата година са се свили с 2,7% на месечна база. В Европейския съюз (ЕС) тенденцията е подобна, като там спадът е от 2,6%, показват сезонно коригираните данни за обема на европейската статистическа агенция Евростат.

За сравнение, през ноември продажбите на дребно се увеличиха с по 1,2% както в еврозоната, така и в ЕС.

На годишна база резултатите са подобни. През декември 2022 г. обемът на търговията на дребно в зоната с единна валута се е свил с 2,8%, а в ЕС – с 2,5%. През предишния месец отново бяха отчетени ръстове – съответно от 0,7% и 1,1% на годишна база.

Месечна база

Най-голям спад на месечна база през декември миналата година в еврозоната отчита категория „Храни, напитки и тютюневи изделия“ – 2,9%. Понижение от 2,6% бележат нехранителните продукти, а само автомобилните горива постигат увеличение от 2,3%.

На ниво ЕС спадът при храните се запазва същият като в еврозоната, но продажбите на нехранителните продукти бележат дори по-голям спад – от 2,8%. И тук ръстът при автомобилните горива е същият.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голямото месечно понижение в обема на търговията на дребно е регистрирано в Нидерландия (-6,3%), Германия (-5,3%) и Люксембург. Най-големите повишения пък са в Словакия (2,3%), Австрия (1,6%) и Румъния (1,3%). България бележи минимален ръст от 0,1%.

Годишна база

Най-голям спад в обема продажби на дребно в еврозоната през декември 2022 г. отново е отчетен в категория „Храни, напитки и тютюневи изделия“ – 6,9%. При нехранителните продукти той е 0,6%, а автомобилните горива отново единствени бележат увеличение от 6,0%.

В ЕС спадът при храните е от 6,6%, при нехранителните продукти – 0,9%, а увеличението при автомобилните горива е от 7,3%.

Сред страните членки на първите места по спад са Белгия (-9,2%), Дания (-8,4%) и Швеция (-7,1%). Най-големите увеличения се наблюдават в Малта (5,7%), Румъния (5,3%) и Испания (4,6%). България отчита сравнително силен ръст от 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още