IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби производител на протеинови барчета за нелоялна конкуренция

Именно заради продуктите на „БОРН УИНЪР“ Комисията за защита на потребителите наложи глоби на магазини

15:06 | 22.12.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби производителя на протеинови барчета „БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ“ ЕООД в размер на 7% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. за нелоялна конкуренция. Глобата се равнява на 156 310 лв.

Именно казус с протеиновите барчета беше една от причините министърът на икономиката Богдан Богданов да поиска оставката на ръководството на КЗП. Стана ясно, че магазини на големи вериги са били глобявани за това, че продават от продуктите на компанията, при които има разминаване между указаното на опаковката съдържание на протеин и реалното съдържание, въпреки че самите вериги не са производител на протеиновите барчета. Тогава, по думите на Богданов, от КЗП са излезли с ясна позиция към производителя при конкуренция между две компании. От една страна, е имало репресия към веригите, които продават продуктите, а от друга - излизане от правомощия за контрол на състава на този продукт, каза Богданов миналата седмица. 

Комисията за защита на конкуренцията е наложила глобата на „БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ“ ЕООД след преписка, образувана по искане на „ФИТСПО“ ООД и „Фитспо Нутришън“ ООД, заради установяване на нелоялна конкуренция.

Нарушението е извършено чрез съдействието на Антон Големанов и Мартин Диндев в качеството им на физически лица. Те недобросъвестно са участвали в търговската дейност на глобеното дружество, предоставяли са информация и са изграждали на контакти с важни доставчици на искателите, техни големи клиенти и други съконтрагенти, резултат на което цялостната търговска дейност на глобеното дружество се е извършвала така, че да затруднява значително търговската дейност на искателите до степен, в която се губят пазарни позиции за разпространяваните от тях здравословни хранителни продукти - флапджак (овесени барове), протеинови барове и протеин на прах.

Антон Големанов и Мартин Диндев са глобени съответно с 40 000 лв. и с 20 000 лв.  

Установено е и че „БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ“ ЕООД извършва имитация по отношение на общия външен вид на всички разпространявани от него продукти в продуктовите групи флапджак (овесени барове), протеинови барове и протеин на прах. Във връзка с това установено нарушение на „БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ“ ЕООД е наложена санкция която възлиза на 1% (един процент) от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. за всяка от трите продуктовите групи поотделно, или по 22 330 лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още