IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На лъжата краката са къси - Fox трябва да плати 788 млн. долара за изборни лъжи

Производителят на машините за гласуване Dominion имаше дело срещу медийната група заради твърдения за манипулирани изборни резултати

11:03 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Консервативната американска медийна група Fox е постигнала извънсъдебно споразумение с производителя на машини за гласуване Dominion Voting Systems за обезщетение в размер на 787,5 млн. щатски долара. „Сумата представлява реабилитация и отговорност“, заяви адвокатът на Dominion Джъстин Нелсън след сключването на споразумението във вторник.

Главният изпълнителен директор на Dominion Джон Пулос заяви, че Fox е признала, че е разпространила лъжи за Dominion, които са причинили огромни вреди на компанията, служителите и клиентите ѝ. Fox заяви на своя уебсайт, че споразумението отразява ангажимента на медията към „най-високите стандарти на журналистиката".

Първоначално Dominion поиска около 1,6 млрд. щатски долара по делото, защото Fox News е разпространила съобщения за предполагаема манипулация на изборните машини. Ръководството на телевизията се позоваваше на свободата на медиите и настояваше, че законно е възпроизвела като новина разказите на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и неговите адвокати. От друга страна, Dominion искаше да докаже, че Fox News умишлено е излъчила фалшиви новини.

Процесът започна едва във вторник сутринта (местно време) с избора на съдебни заседатели. Очакваше се в следобедните часове да бъдат направени встъпителните изявления на двете страни. Вместо това е имало забавяне от няколко часа, през които адвокатите на двете страни са преговаряли помежду си, твърдят присъствали в съдебната зала журналисти, цитирани от AFP. 

Камери не са били допускани по време на процеса. Извън съдебната зала се е излъчвал само звук. Повече от два часа след насроченото начало на заседанието председателстващият съдия Ерик Дейвис разпусна съдебните заседатели с думите: „Страните са постигнали споразумение по делото".

Малко по-късно адвокатите и ръководителят на Dominion се появиха пред пресата пред сградата на съда в град Уилмингтън в щата Делауер и обявиха подробностите по сделката. За много наблюдатели е изненада, че е разкрит размерът на плащането на обезщетението. Често при подобни споразумения сумата остава поверителна, предава и Ройтерс. 

Пикантни подробности от дейността на медийната група

Делото беше следено с голямо внимание в САЩ. То вече беше извадило наяве впечатляващи данни за отношенията между консервативната американска телевизия Fox News и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Собственикът на Fox, медийният магнат Рупърт Мърдок, беше признал, че някои от неговите водещи умишлено са разпространявали лъжи за президентските избори през 2020 г. За това стана ясно от съдебни документи, в които са възпроизведени клетвени показания на Мърдок от началото на февруари. „Някои от нашите коментатори се съгласиха с това", казва 92-годишният милиардер според документите, визирайки неверните твърдения, че победата на изборите е била отнета от тогавашния президент Доналд Тръмп. 

Но самият той имал сериозни съмнения относно тези твърдения, обяснява Мърдок. Той е можел да спре изявите на верните на победения Тръмп водещи, които разпространяваха лъжата за изборни измами по Fox след изборите, е казал Мърдок според съдебните документи. „Но не го направих", признава той.

Преди съдебния процес излязоха наяве и други пикантни подробности от вътрешната дейност на медийната група. Така например телевизионният водещ Тъкър Карлсън, който открито подкрепяше Тръмп в своите предавания, е „мразил“ зад кулисите бившия президент, съобщават американските медии, като се позовават на съдебни документи. Съобщава се, че два месеца след президентските избори през 2020 г. Карлсън е изпратил текстово съобщение на свой колега: „Много, много сме близо до това да игнорираме Тръмп през повечето нощи. Наистина нямам търпение. Мразя го силно“.

Fox се съгласи да плати обезщетението вероятно отчасти за да избегне по-нататъшни смущаващи разкрития. Съдията по делото е наложил санкции на Fox преди началото на процеса, тъй като мрежата не е предоставила доказателства, съобщи NBC. Дейвис обяви, че ще позволи на Dominion да разпита отново Мърдок, се казва в съобщението.

Fox има „дълбоки джобове“ 

Акциите на Fox Corp затвориха сесията във вторник с лек ръст на ниво от 34 долара за брой, но след края на търговията поевтиняха с 1% след оповестяването на сумата на споразумението. Fox разполага с достатъчно пари в брой, за да плати за споразумението. През първото тримесечие, след като приходите надхвърлиха прогнозите, тя се ангажира да изкупи обратно акции за 3 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Fox Corp Лахлан Мърдок заяви пред анализатори на Wall Street през февруари, че компанията разполага с около 4 млрд. долара в брой.

Адвокатите на Dominion отказаха да отговорят на въпроси дали Fox News ще се извини публично, или ще направи промени в редакционната си политика. Fox News е най-гледаната кабелна новинарска мрежа в САЩ.

Споразумението в размер на 787,5 млн. долара е най-голямата сума, платена за приключване на дело за клевета в американска медия, заяви Ричард Тофел, директор на Gallatin Advisory. Преди това най-високото плащане е било през 2017 г., когато Walt Disney Co е платила 177 млн. долара, в допълнение към възстановените застрахователни суми, за извънсъдебно споразумение по делото за клевета за "розовата слуз", заведено срещу нейната мрежа ABC от Beef Products Inc. Телевизионната мрежа нарече така произведена от жалбоподателя кайма. 

Делото срещу Fox беше следено с голям интерес. Снимка: Bloomberg Делото срещу Fox беше следено с голям интерес. Снимка: Bloomberg

Dominion съди Fox Corp и Fox News, твърдейки, че бизнесът ѝ е бил съсипан от фалшивите твърдения за манипулиране на вота, които бяха излъчени от новинарската емисия, известна с множеството си консервативни коментатори. Съдебният процес трябваше да провери дали репортажите на Fox са преминали границата между етичната журналистика и преследването на рейтинг, както Dominion твърди, а Fox отрича. По време на досъдебното производство Fox се представяше като защитник на свободата на печата. 

Има и други дела

Към правните рискове за Fox се прибавя и фактът, че друга американска компания за технологии за гласуване, Smartmatic, води свой собствен иск за клевета, с който иска обезщетение от 2,7 млрд. долара в съд в щата Ню Йорк.

„За много ищци решението на съда и признанието на ответника за невярност са дори по-важни от действителните парични обезщетения", казва Мери-Роуз Папандреа, професор по конституционно право в Юридическия факултет на Университета на Северна Каролина.

По-рано Fox твърдеше, че твърденията на Тръмп и неговите адвокати за изборите по своята същност са достойни за новина и са защитени от Първата поправка на Конституцията на САЩ. През март Дейвис постанови, че Fox не може да използва тези аргументи като защита, като установи, че репортажът ѝ е бил фалшив, клеветнически и не е защитен от Първата поправка.

Искът се позовава на случаи, в които съюзници на Тръмп, включително бившите му адвокати Рудолф Джулиани и Сидни Пауъл, са се появявали в предаването Fox News, за да развият неверните твърдения.

Първоначално Dominion поиска около 1,6 млрд. щатски долара по делото, защото Fox News е разпространила съобщения за предполагаема манипулация на изборните машини. Снимка: ЕРА Първоначално Dominion поиска около 1,6 млрд. щатски долара по делото, защото Fox News е разпространила съобщения за предполагаема манипулация на изборните машини. Снимка: ЕРА

Споразумението с Fox може да има сигнален ефект и върху други съдебни дела за клевета, които Dominion е завела срещу други консервативни новинарски издания и няколко физически лица. „Все още не сме приключили", заяви във вторник адвокатът на Dominion Нелсън.

Освен срещу Fox компанията за машини е подала искове и срещу адвокатите Рудолф Джулиани и Сидни Пауъл, както и срещу бизнесмена Майк Линдел, като всички те са от обкръжението на Тръмп. Те твърдяха без доказателства, че Dominion е използвала софтуера за гласуване, за да манипулира вота в полза на претендента на Тръмп Джо Байдън.

И до днес Тръмп отказва да признае поражението си от Байдън. Той твърди без никакви доказателства, че е бил лишен от изборна победа чрез измама. Съюзниците му също разпространиха такива твърдения по онова време и заведоха различни съдебни дела, всички от които се провалиха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още