IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският Telegraph може да има нов собственик

Стар заем вещае гибел за консервативния флагман. Може ли германският Axel Springer да направи нов пробив във Великобритания?

08:58 | 08.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вестникарската група Telegraph Media Group (TMG) е обявена за продажба. След като предишният собственик - семейство Баркли, не успя да постигне споразумение с Lloyds Bank за изплащането на стар заем, за който се съобщава, че е на стойност около 1 млрд. паунда, адвокатската кантора Alix Partners, назначена за синдик, възнамерява да обяви медийната компания, която включва всекидневника The Telegraph и консервативното списание The Spectator, за принудителна продажба, пише германският Handelsblatt. 

В сряда следобед Alix Partners съобщи, че са инициирани промени в управителните съвети на някои дъщерни дружества на B.UK Limited, включително TMG и The Spectator, „за да се осигури контрол върху активите ... и да се улесни разрешаването на проблема, което може да включва продажбата на бизнесите Telegraph и Spectator“.  А британски медии твърдят, че Ейдън Баркли вече е заменен като член на борда на директорите на вестникарската група.

Това означава, че един от най-важните консервативни гласове в британския печатен пейзаж преминава от едни ръце в други. Братята Фредерик и Дейвид Баркли поеха вестникарската група през 2004 г. от американския издател Hollinger International за около 1,5 млрд. евро. По онова време интерес към Telegraph Group проявяваше и германският медиен концерн Axel Springer. Останалата част от заема, взет от Barclays, за покупката, по-късно се оказа в Lloyds Bank, която сега настоява за изплащането му.

Вестникарската група беше контролирана за последно от базираната на Бермудските острови компания B.UK, която по настояване на банкерите беше обявена в несъстоятелност.  

Твърди се, че Lloyds вече е отписала неизплатения заем и съответно може да осчетоводи приходите от продажбата като извънредна печалба. Анализаторите оценяват стойността на вестникарската група на между 500 и 700 млн. паунда.

В Лондон като възможни заинтересовани страни се споменават инвеститори от арабския свят, но също и британската медийна група DMGT с издания като Daily Mail. Springer също би могъл да предприеме нов ход. Твърди се, че и медийният предприемач Рупърт Мърдок се интересува от влиятелното списание The Spectator.

Семейни спорове предизвикаха срива

След смъртта на Дейвид Баркли през 2021 г. семейство Баркли е разтърсвано от многократни спорове. 

„Въпросните заеми са свързани със структурата на собствеността на медийните активи на семейството", заяви говорител на семейство Баркли, „те по никакъв начин не засягат дейността или финансовата стабилност на TMG".

През последната финансова година Telegraph Media Group реализира приходи в размер на 245 млн. паунда, като печалбата преди данъци е малко под 30 млн. паунда. И двата показателя са значително по-високи в сравнение с предходната година. The Telegraph, заедно със Sunday Telegraph, има повече от 750 000 абонати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още