IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските имотни неволи и ядрените планове на България - най-четени през седмицата

Силен интерес е привлякла и новината за предстояща инвестиция от 30 млн. лв. в нов спа хотел във Вършец

11:19 | 28.01.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

"Купуваш къща, получаваш и жена: Китайските строителни компании търсят отчаяно купувачи" - това е най-четената новина в Investor.bg през изминалата седмица, и то със значителна преднина пред останалите статии в топ 5.

Имотната криза в Китай тласна надолу икономиката, продажбите и цените на жилищата спадат, а строителните компании започват по-малко проекти и искат толкова отчаяно да привлекат купувачи, че някои прибягват до странни маркетингови стратегии. Такъв е и случаят с видео реклама с мотото „купуваш къща, получаваш жена безплатно“. Това е игра на думи, използваща същите китайски символи като фразата „купи къща и я дай на жена си“, но със структура на изречението, която обикновено се използва за предлагане на безплатни придобивки за купувачите на жилища. Впоследствие компанията е била глобена заради рекламата.

На второ място сред най-четените статии през седмицата е прогнозата на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, че България вероятно ще е първата, внедрила реакторите AP 1000 в ЕС. Полша също има договор за изграждане на реактори по технологията с американската Westinghouse, но едва ли ще изпревари България на фона на опита ни от последните 50 години. Първият реактор AP 1000 влезе в търговска експлоатация наскоро в САЩ.

Силен интерес е привлякла и новината за предстояща инвестиция от 30 млн. лв. в нов спа хотел във Вършец. По информация на кмета на града инвеститор е закупил 20 декара земя и в момента проектира строителството на голям спа комплекс със 180 стаи, вътрешен и външен басейн с минерална вода, водни атракции, ресторанти и др.

Топ 5 се допълва от две новини за войната в Украйна, които проследяват последните събития по темата - Предимството във войната на дронове започва да се изплъзва на Украйна и Западните партньори обещаха далекобойно оръжие и хеликоптери на Украйна. Дроновете и средствата за радиоелектронна борба се превърнаха в неизменна част от действията на фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 28.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още