IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимството във войната на дронове започва да се изплъзва на Украйна

Русия копира тактиката на украинците, разработва нови технологии дронове и средства за радиоелектронна борба

20:17 | 22.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В първите месеци на пълномащабната война Украйна имаше едно предимство, което ѝ помогна да устои на многочислената руска армия - дроновете. Украинците успяха да адаптират дори и технологиите на дронове за развлечение и да ги превърнат в оръжие срещу руските военни, пише в анализ Foreign Affairs.

От октомври 2022 година обаче превъзходството на украинците малко по малко започва да изчезва. Според експерти Русия загуби голяма част от техниката и живата сила, с която започна конфликта, но започна да променя тактиката си. В нея вече влизат стотици хиляди дронове, включително и купуваните от Иран Shahed, с които доскоро удряше всяка нощ, изтощавайки скъпите муниции на западните системи за противовъздушна отбрана, които получи Украйна.

Киев трудно ще се предаде - благодарение на дроновете страната си осигури превъзходство в Черно море и удря цели на територията на Русия. Преди дни украинските дронове за първи път поразиха цели край Санкт Петербург - на разстояние от повече от 1000 км.

От началото на годината и руските атаки с дронове над градовете се разредиха съществено и обикновено са част от по-масови ракетни обстрели. При последните няколко такива въздушни атаки руските части започват с дронове, а след това използват и голям набор от ракети, включително и свърхзвуковите "Кинжал".

По данни на ВВС на Украйна от началото на годината са използвани 155 бойни дрона Shahed, от които свалени са 131. Отделно в новогодишната нощ имаше рекордна атака с дронове - 90 по различни части на Украйна, от които унищожени бяха 87. В последните няколко дни от ВВС за първи път съобщиха за свалени дронове със средствата за радиоелектронна борба.

Но дроновете и средствата за радиоелектронна борба остават неизменна част от действията на фронтовата линия. Foreign Affairs пише, че в дългите зимни нощи небето над окопите "гъмжи" от руски и украински дронове. Зимните условия не пречат на работата им, както на някои други оръжия - студът само изтощава по-бързо батериите им.

Ако попитате който и да е украински войник кое е най-доброто оръжие срещу танковете, то отговорът е един същ - FPV - дрон с камера, насочван от "пилот", който следи и насочва движението му чрез екран, се казва в материала. Тези дронове направиха безмислени двубоите между танковете, които бяха основни в предишни войни.

Но предимството се изплъзва от украинските войни - руснаците първо започнаха да копират тактиката им, включваща първо разузнавателни дронове и след това бойни по установени позиции на бойното поле. По този начин всички охранителни съоръжения - минни полета, "драконовски зъби" и т.н. нямат значение, твърди още Foreign Affaire . В тези атаки Русия използва и собствените си разработки - "Орлан" (разузнавателни дронове) и "Ланцет" (бойни дронове) за операциите на фронта.

Според оценките на украинските власти Русия успява да произведе и купи по 100 хил. дрона месечно, а Украйна - само половината от това количество. Според изчисленията на един от съветниците на украинския президент Михайло Подоляк около 40 хил. дрона на месец са абсолютния минимум, който е необходим на украинската армия.

Русия също така има и мощни оръжия за радиоелектронна борба, които заглушават сигналите на дроновете. Някои от западни оръжия също използват сигналите на GPS за насочване, които биват заглушавани от руснаците. Засега Украйна има много малко такива средства - основно от местни стартъпи и от пакетите с военна помощ от западните партньори.

Пролетта на 2024 година се очертава да бъде много трудна за украинските воини - опасенията в Киев са, че след изборите, спечелилият нов мандат руски президент Владимир Путин ще нареди масова мобилизация и мащабна офанзива в Украйна, възползвайки се от колебанията на Запада в отпускането на помощ и от предстоящите избори в САЩ.

Нещата на фронта ще зависят все повече от дроновете - Украйна планира да използва поне 2 млн., като половината от тях ще бъдат произведени в страната. Така тя ще успее да се справи с липсата на достатъчно артилерия. Русия също планира да използва поне същото количество дронове, като обаче има и достъп до снарядите от Северна Корея и до ракети и въоръжение собствено производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още