IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите от цял свят са изплатили рекордни дивиденти през второто тримесечие на 2022 г.

Това увеличение е факт дори на фона на поскъпването на долара през последните месеци

16:30 | 24.08.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Компаниите в света са продължили щедро да изплащат дивиденти през второто тримесечие на годината, преразпределяйки сред акционерите колосалните печалби от миналата година. Това се посочва в тримесечния доклад на компанията за управление на активи Janus Henderson, публикуван днес и цитиран от Франс прес.

С 544,8 милиарда долара, изплатени под формата на дивиденти между април и юни, 1200-те проучени компании са преразпределили с 11 на сто повече пари, отколкото през същия период на миналата година, предава БТА.

Става дума за нов рекорд за второто тримесечие след и без това вече силното начало на годината. 

Това увеличение е факт дори на фона на поскъпването на долара през последните месеци, което автоматично е понижило стойността на изплатените от компаниите суми извън пределите на САЩ. В проучването всички дивиденти са били конвертирани в долари, за да могат да се правят сравнения.

Като се изключат влиянието на обменните курсове и извънредните разходи, растежът е бил 19,1 на сто, а в Европа и Великобритания - дори близо 30 на сто.

Това увеличение се дължи на суровините, финансовите компании и автомобилостроителите. В  челната десетка на компаниите, изплатили най-големи дивиденти са бразилската петролна компания Petrobras (1-во място), англо-австралийската минодобивна компания Rio Tinto (3-то място), германският автомобилостроител Mercedes-Benz (5-о място), френската банка BNP Paribas (6-о място) и германската застрахователна компания Allianz (8-о място).

Всички компании обаче са засегнати от тенденцията. 94 на сто от тях са запазили или увеличили размера на изплатените дивиденти.

С оглед на тази динамика Janus Henderson отново е коригирал към повишение прогнозите за 2022 г., като според компанията дивидентите ще достигнат 1,560 трилиона долара, което е увеличение с близо 6 на сто спрямо 2021 г. 

"Учудващо е да констатираме, че въпреки огромните икономически сътресения, причинени от пандемията, световните двивиденти надвишават рекордното ниво, което достигнаха преди пандемията“, подчертават авторите на доклада.

Тази възходяща тенденция обаче може да се забави през идните месеци. "Малко вероятно е през останалата част от годината да сме свидетели на подобен растеж. По-голямата час от "лесните" печалби вече са натрупани и наваксването след Covid-19 е почти завършено", според Бен Лофхаус, шеф на екипа за глобални акции в Janus Henderson.

/БТА, Галя Горнишка/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
е как бре... нали от всички медии барабар с инвестора ни плшашат с криза, мизерия и гладомор... сегя па, всички били на големите печалби! после ми кажете как да ви вярвам?... добре че има и истински журналоти тук-там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Имаш крава - пиеш мляко. Народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Ем нали ривеш средновековие , разпад , студ , стачки , рецесия ... :))) ... Гадно ли ти е да прибираш девиденти , ощавени от гърбовете на хората ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Ами няма нищо извратено !!! Плащат, това им е работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още