IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от мениджърски смени заля криптоиндустрията

Промените изглеждат естествено следствие от месеците на влошени пазарни условия в сектора, смята анализатор

11:55 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Алекс Машински. Снимка: Bloomberg LP
Алекс Машински. Снимка: Bloomberg LP

Нов кръг оставки заля криптоиндустрията във вторник – поредна последица от тазгодишното драстично поевтиняване на активите в сектора, което продължава да оказва влияние, пише Bloomberg.

Първо стана ясно, че главният изпълнителен директор на Celsius Network Алекс Машински – който помага за основаването на криптокредитора, подаде оставка, наричайки управлението си „нарастващо разсейване“, докато компанията управлява процеса си по фалит.

После президентът на FTX US Брет Харисън обяви, че се оттегля и ще има само консултантска роля. Той ще бъде заменен от Зак Декстър, ръководител на звеното за деривати на компанията, става ясно от думите на говорител.

Промените, според старши пазарният анализатор на Oanda Едуард Моя, са „краткосрочна пречка“, която носи още несигурност за криптоиндустрията. Но промените в ръководствата, според него, въпреки това са логични, като се има предвид рязкото поевтиняване на активите след период на интензивен растеж и нови наемания.

Машински и Харисън са поредните имена в списъка с промени в мениджмънта в крептосредите. Джеси Пауъл, често противоречивият съосновател на криптоборсата Kraken, обяви миналата седмица, че се отказва от ролята си на главен изпълнителен директор, за да стане председател. Главният изпълнителен директор на Genesis Майкъл Моро напусна, след като криптоброкерът съкрати част от работната си сила.

Съглавният изпълнителен директор на Alameda Research Сам Трабуко също се оттегли, след като заяви, че му е трудно да прекарва нормално време на работа и се наслаждава на общуването със семейство и приятели. Майкъл Сейлър, дългогодишният главен изпълнителен директор на MicroStrategy, се оттегли от поста и пое този на изпълнителен председател, след като производителят на софтуер и водещ купувач на биткойни отчете над 1 млрд. долара тримесечна загуба след рязкото поевтиняване на криптовалутата.

Допълнителният стрес от управлението на компании в такъв продължителен период на трудности може би е допринесъл за вълната от оттегляния.

„Топ мениджърите трябва да се справят с няколко предизвикателства като слаби парични потоци, растящи разходи по рефинансиране и много избирателен интерес от страната на рисковия капитал“, коментира Алесио Куалини, съосновател на Hex Trust и Clearpool. „Това оказва натиск върху мениджърите, които бяха свикнали да харчат пари през 2021 г.“, допълва той.

Някои от оставките обаче са по-изненадващи от други. Докато фирми като Celsius и Genesis имат финансови затруднения, подсилени от последната криза в сектора, което помага да се обясни смяната в ръководството, то FTX – международният филиал на FTX US, има пари по баланса си и очаква печеливша година, каза изпълнителният директор Сам Банкман-Фрийд в интервю за Bloomberg Television.

Дан Матушевски, съосновател на CMS Holdings, която е инвестирала във FTX, се изказа ласкаво за управлението на Харисън и посочи, че той е бил силно ангажиран с всеки продукт, който борсата предлага. „Той ми напомня много на Сам“ Банкман-Фрийд, допълва Матушевски.

Той отбелязва, че „бурната“ регулаторна среда в САЩ може да се е оказала предизвикателство за Харисън. Миналия месец FTX US е получила писмо за спиране на предполагаема незаконна дейност от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ (FDIC) заради „фалшиви или подвеждащи“ твърдения за определени продукти, включващи и вече изтрит туит на Харисън като пример. „Наистина не сме искали да подвеждаме никого и не сме внушавали, че самата FTX US или крипто-/нефиатни активи се възползват от гаранциите на FDIC“, коментира тогава Харисън.

Колкото до това дали Банкман-Фрийд има намерение да се оттегли от FTX, пред Bloomberg самият той заяви, че засега не мисли за наследници.

„Ще остана тук за дълго“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още