IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешка компания може да стане един от най-големите собственици на имоти в Европа

В момента CPI Property е най-големият собственик на офиси в Прага и Варшава и един от най-големите в Берлин

12:04 | 23.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Nicky Loh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

CPI Property Group е напът да измести Immofinanz и да се присъедини към клуба на най-големите собственици на имоти в Европа, предава Bloomberg.

Имотната компания, която е собственост на чешкия милиардер Радован Витек, сключи сделка за увеличаване на собствеността си в конкурентната си компания до 48,2%. Оферта за изкупуването на всички оставащи акции на цена от 23 евро за брой изтича в сряда и дори ръководството на Immofinanz, което не е съгласно с предложената цена, твърди, че CPI Property вероятно ще получи мажоритарен дял.

Амбициите на CPI Property може да не свършат до тук. С поемането на контрола върху Immofinanz тя ще се сдобие също с дял от около 26% от конкурента S Immo, който може да стане следващата ѝ мишена за придобиване. CPI Property може да направи това, което редица инвеститори опитаха, но не успяха, оставяйки след себе си сложна мрежа от кръстосана собственост и понижени стойности.

Защо CPI Property инвестира във виенски собственици на имоти?

CPI Property вече е водещ собственик на офиси в Прага и Варшава и сред най-големите в Берлин. Заедно трите компании ще имат активи за 24 млрд. евро, което може да превърне CPI Property в един от най-големите играчи в Европа.

Годините на провалени преговори за сливане и кръстосана собственост оставиха Immofinanz и S Immo с ограничен растеж и ниски цени на акциите, предлагайки потенциален тласък за всеки, който успее да развърже възела.

Каква е CPI Property и може ли да успее?

Витек започва бизнес кариерата си още като ученик в средното училище, внасяйки одяла от Германия след рухването на комунизма в тогавашна Чехословакия. По-късно той създава имотна империя, обхващаща офис сгради и търговски центрове в Централна Европа, крайбрежни хотели в Хърватия и луксозен ски курорт в Швейцария.

Няколко последователни сделки за придобиване му създадоха репутация на умел стратег, който може да изведе до успешен край сложни и понякога противоречиви сделки за придобиване. Някои от тях все още се натъкват на предизвикателства в съда.

Защо мажоритарният дял е почти сигурен?

CPI Property сключи няколко сделки, които увеличиха дела ѝ в Immofinanz до 48,2%. Тя притежава директно 19,25% и има споразумения за придобиване на дяловете на хедж фонда Petrus Advisers, на словашкия бизнесмен Петер Корбачка и на S Immo. Достигането на 50% е „много вероятно“, съобщи ръководството на Immofinanz в комюнике на 16 февруари.

S Immo ли ще е следващата цел на CPI Property?

Много е възможно. Immofinanz притежава 26% от S Immo като наследство от предишни опити за сливане. Ако това бъде съчетано с дела от 16%, който CPI Property притежава отделно в S Immo, групата ще бъде в силна позиция да получи мажоритарен дял.

Петер Корбачка притежава и 5% от акциите на S Immo, които може да продаде на CPI Property, както вече направи с акциите си в Immofinanz.

Има ли CPI Property необходимия капитал?

Имотната компания набра 450 млн. евро миналата година, като продаде нови акции на Apollo Global Management, базирана в Ню Йорк, и на Витек. Това позволи на CPI Property да изплати дълг и да си осигури възможности за нови придобивания.

Компанията има ликвидни средства за над 1,2 млрд. евро и не е теглила револвиращи кредити. Тя също така има достъп до 2,5 млрд. евро чрез мостов кредит.

Пълно приемане на офертата ѝ за придобиване на Immofinanz ще струва около 1,7 млрд. евро.

Има ли спънки по пътя към сделка?

Дори CPI да успее да придобие още акции в S Immo, тя е изправена пред предизвикателство от правило, което ограничава правата за гласуване на акционерите до 15%. S Immo използва преди тази защита, за да се предпази от други опити за придобиване.

Ако правилото не бъде променено, общият дял на CPI Property и Immofinanz от 42% ще бъде намален на 15% права за гласуване по всяко решение на акционерите.

Какви са сметките с правата за гласуване на S Immo?

CPI Property има два пътя да си осигури контрол върху гласуването в S Immo. Първо, тя може да опита да отмени тавана върху правата за гласуване. За целта ще се нуждае от подкрепа от 75% от акционерите. Други компании не успяха да постигнат това мнозинство в миналото, а миноритарните акционери вероятно ще поискат финансов стимул, за да гласуват за премахване на тавана.

Второ, компанията може да потърси контрол със запазване на ограничението върху правата за гласуване. Ако Петер Корбачка подкрепи усилията на CPI Property, ще е необходим общ дял от 70% за преодоляване на гласовете „против“, коригирани към притежанията без право на глас, показват изчисления на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още