IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът на The Mall е нараснал с 27% през миналата година

Търговският център в София отчита най-слаб ръст на посещаемостта сред активите на южноафриканския си собственик в региона

14:15 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: The Mall</em></p>

Снимка: The Mall

Оборотът на търговския център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София е нараснал с 39% през второто полугодие на миналата година, сочи отчетът на собственика му, южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти Hyprop Investments.

В отчета не се посочва колко точно е достигнал оборотът на търговския център. За цялата 2021 година той е нараснал с 26,5%, като по този начин почти компенсира спада от 37% през 2020 г. - първата пандемична година. Молът в София е на второ място по ръст в източноевропейския портфейл с имоти на Hyprop след търговския център на компанията в Скопие, който е постигнал ръст на оборота от 33,6% миналата година.

Hyprop притежава и два мола в Загреб и един в Подгорица. В началото на февруари южноафриканският фонд съобщи, че се е споразумял с британското дружество Hystead Limited да придобие четирите му актива в портфейла с имоти в Източна Европа.

Досега Hyprop притежаваше 60% от Hystead, а останалите 40% бяха собственост на PDI Investment Holdings, която е партньор на Hystead в региона. Чрез британското дружество Hyprop е собственик и на 60% от The Mall, а останалите 40% са за PDI Investment.

Hyprop придоби The Mall през 2017 г. в сделка за 176 млн. евро. През 2019 г. молът беше разширен с прибавянето на още 12 хил. кв. м към площта му и 40 нови магазина. Стойността на инвестицията беше близо 24 млн. евро.

Към края на миналата година 1,1% от площите в The Mall са празни, като това е единственият търговски център в портфейла с имоти в ЦИЕ на Hyporp, който няма 100% заетост на площите. The Mall обаче е и най-големият мол на южноафриканския фонд в региона с брутна отдаваема площ от 61 604 кв. м. Миналата година той е привлякъл 2,9 млн. посещения, което е ръст с 6,7% на годишна база. Той е най-малкият сред останалите молове на компанията в ЦИЕ. Лидер отново е търговският център в Скопие, който е увеличил посещаемостта си с 21,6% на годишна база през миналата година.

Стойността на активите на Hyprop в Централна и Източна Европа е достигнала 651 млн. евро към 31 декември 2021 г., което е леко увеличение спрямо 650 млн. евро към 30 юни същата година.

Приходите от имотите в ЦИЕ са нараснали до 82 млн. евро спрямо 74 млн. евро през 2020 г., а нетната оперативна печалба се е повишила до 46 млн. евро спрямо 43 млн. евро година по-рано. В резултатите се включва и печалбата от продажбата на търговския център Delta City в Белград.

Нетните лихвени разходи са намалели от 23 млн. евро на 21 млн. евро след рефинансирането на заеми при по-ниски лихви и изплащане на дългове.

През второто полугодие са сключени 36 нови наемни договора и подновявания, като средният наем е намалял с под 0,5%. Сред новите наематели в The Mall са Cropp, House и Pet Mall.

Общото представяне на търговските центрове в ЦИЕ се е доближило до нивата от 2019 г., последната година преди пандемията. Посещаемостта на моловете е нараснала с 12,8%, а разходите на човек са се увеличили с 4,1%.

Търговията в периода на COVID-19 се е характеризирала с по-редки посещения от клиентите и значително повече напазарувани стоки. Гъстотата на търговията е нараснала с 11% главно благодарение на подобрените обороти през второто полугодие на миналата година, пише Hyprop в отчета си.

Миналата година търговските центрове на Hyprop в Африка и ЦИЕ са ѝ донесли печалба от 53,7 млн. евро спрямо загуба от 7,3 млн. евро година по-рано. Приходите на компанията са възлезли на близо 85 млн. евро спрямо 81 млн. евро в края на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още