IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради войната в Украйна големи брандове пренасочват експанзията си към ЦИЕ

Строителството на складови площи в София към средата на годината е на рекордно ниво за последните 15 години

14:32 | 10.08.22 г.
Приходите на наемателите на търговски площи в София се връщат на нивата им през 2019 г. Снимка: Bloomberg LP
Приходите на наемателите на търговски площи в София се връщат на нивата им през 2019 г. Снимка: Bloomberg LP

Активен пазар на търговски площи и тенденция към повече експанзии, особено при дискаунт веригите, отчитат от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton в доклада си за второто тримесечие на 2022 г.

Пазарът през периода е стабилен, а наемателите отчитат връщане на приходите им на нивата от 2019 г. В същото време някои от големите брандове пренасочват експанзията си към различни райони на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) заради войната в Украйна, което допринася за засиленото търсене на площи. Интересът към моловете е устойчив, но се наблюдава и фокус върху ритейл парковете. Тази тенденция е резултат и от експанзията на ритейлърите и дискаунт вериги към областните и по-малките градове в страната.

“Като цяло през последните месеци наблюдаваме динамичен и трудно предвидим пазар на търговски и логистични площи. До голяма степен причината е войната между Русия и Украйна, която принуди много компании да затварят обекти на тези пазари, да търсят нови пътища за доставки и реализация на продукцията си. А това е свързано и с преосмисляне на плановете им в областта на недвижимите имоти”, обобщава Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

“В сегмента на търговските площи България остава атрактивна за дискаунт веригите, спортните стоки, дрогериите и местните оператори на бързооборотни стоки. Това са динамично растящи брандове, които се насочват както към големите, така и към по-малките градове“, допълва той.

Ритейл парковете продължават да са атрактивни както за търговци, така и за инвеститори в портфолиа от подобни проекти. Към средата на 2022 г. проектите в процес на изграждане или във фаза на планиране са 176 хил. кв. м. Функциониращите ритейл паркове в страната с отдаваема площ над 5000 кв. м са общо 227 хил. кв. м, показват данните на Cushman & Wakefield Forton.

Наемните нива в търговските центрове преодоляха натиска от пандемията и постепенно се завръщат на предкризисни нива. През второто тримесечие на 2022 г. те нарастват до 35 евро на кв.м за по-атрактивните помещения във водещи проекти в София. Наемите в ритейл парковете се задържат около 10 евро на кв. м в София и 7-9 евро на кв. м в областните градове.

Сред по-значимите новооткрити магазини през периода са този на JYSK в Retail Park Yambol, на New Yorker в Retail Park Srednogorie, Пирдоп. Модният бранд Sinsay отвори на площ от 1670 кв. м в Jumbo Plaza, София.

Недостигът на свободни площи дърпа надолу логистичния пазар

На пазара на логистични площи в София наемната активност достига едно от най-ниските си нива за последните две години. Причината е недостиг в предлагането на свободни площи, като делът им спрямо целия пазар вече е незначително нисък.

“През последните месеци наблюдаваме усвояване на площи с краткосрочни наеми. Отчасти това се дължи на стремежа на много търговци и дистрибутори да се запасят със стоки и суровини в отговор на растящата инфлация”, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

В резултат делът на свободните площи намалява спрямо нивата до 2% през пролетта и 4% от края на 2021 г. Нивото на незаетост се очаква да остане ниско в краткосрочен план въпреки големия обем ново строителство и потенциал за разрастване на пазара. Към средата на 2022 г. в София са в строеж близо 400 хил. кв. м производствени и складови площи, което е рекорден обем за последните 15 години. Повечето проекти са планирани за собствено ползване.

Заради нарастващите оперативни разходи, поскъпващото строителство и високото търсене наемите на модерни логистични площи в София продължават да нарастват и вече надминават 4,5 евро на кв. м за средноголеми обекти. Наемите за големи обекти с площ над 10 хил. кв. м са около 4 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още