IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-нажежените жилищни пазари в Европа е под натиск заради растящите лихви

Шведската централна банка очаква цените на жилищата в страната да намалеят с 18% спрямо връхната им точка по-рано тази година

13:36 | 21.09.22 г.
Вчера Шведската централна банка вдигна рекордно основната си лихва. Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg
Вчера Шведската централна банка вдигна рекордно основната си лихва. Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg

Жилищният пазар в Швеция, който вече страда от последиците от растящите лихви по ипотечните кредити, е изправен пред още проблеми заради увеличаващите се цени на енергията, пише Bloomberg.

През август индексът на цените на жилищата в Швеция HOX е намалял с 0,2% спрямо предходния месец, съобщава компанията Valueguard, която набира данните. Спадът е по-малък спрямо предходните месеци, тъй като цените на апартаментите са нараснали с 0,6%. Цените на къщите, които отбелязаха най-силния си ръст по време на пандемията, са намалели с 0,6%.

Данните са публикувани ден, след като Шведската централна банка обяви рекордно вдигане на основната си лихва, което ще повиши разходите за кредитополучателите. В идните месеци още по-голямо главоболие може да създадат цените на тока, които се очаква да нараснат до безпрецедентни нива през зимата. Това развитие може да натежи върху търсенето на еднофамилни жилища. Ръстът на цените на енергията може да преобърне повишеното по време на пандемията търсене на жилища. Графика: Bloomberg LP Ръстът на цените на енергията може да преобърне повишеното по време на пандемията търсене на жилища. Графика: Bloomberg LP

„Дори ако Riksbank повиши още повече лихвите, за много собственици на жилище разходите за ток ще бъдат още по-големи, отколкото за вноски по ипотечния кредит“, коментира в съобщение Маркус Сянберг, главен изпълнителен директор на Lansforsakringar Fastighetsformedling, една от най-големите агенции за недвижими имоти в Швеция. „В същото време лихвите продължават да растат и не сме видели връхната точка нито на инфлацията, нито на цените на тока“, допълва той.

Август традиционно е силен месец за шведския жилищен пазар и сезонно изгладените данни показват, че цените като цяло са намалели с 1,2%, като при еднофамилните жилища спадът е с 1,8 на сто. Данните на Valueguard все пак са по-неясни в сравнение с показателите за последните шест месеца, коментира анализаторът от Nordea Густав Хелгесон в бележка до клиенти. Той отбелязва, че цените на апартаментите в Стокхолм са се повишили, а тези в Малмьо, третия по големина град в страната, са продължили да намаляват.

„Продължаваме да очакваме големи спадове тази година, тъй като вариращите лихви по ипотечните кредити ще продължат да растат до началото на следващата година“, посочва Хелгесон. „Вчерашното неочаквано повишение на лихвите със сто базисни пункта означава, че много домакинства с ипотечни кредити с плаваща лихва ще бъдат неприятно изненадани в идните месеци“, допълва той.

Nordea очаква цените на жилищата да намалеят с около 15% спрямо връхната им точка по-рано тази година, като според данни на Valueguard спадът до момента е с 8,7%. Във вторник Riksbank прогнозира малко по-голям спад от 18% в сравнение с предишните си очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още