IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Цените на жилищата на най-недостъпния пазар в света ще намалеят с 30% до края на 2023 г.

Goldman Sachs влошава прогнозата си жилищния пазар в Хонконг, след като по-рано очакваше спад на цените с 20 на сто

12:00 | 06.10.22 г. 1
Жилищата в Хонконг може да станат достъпни за обикновените купувачи, ако цените намалеят с 20%.Снимка: Bloomberg LP
Жилищата в Хонконг може да станат достъпни за обикновените купувачи, ако цените намалеят с 20%.Снимка: Bloomberg LP

Goldman Sachs Group очаква цените на жилищата в Хонконг да намалеят с 30% спрямо нивата от миналата година, като влошава прогнозата си на фона на бързия ръст на лихвените проценти, който задълбочава спада на имотния пазар, предава Bloomberg.

Очаква се цените на жилищата да намалеят с 15% тази година и с още 15% догодина спрямо нивата в края на 2021 г., пишат анализаторите на банката. Американската инвестиционна банка очакваше преди това цените да спаднат с 20% до 2025 г.

Новата прогноза се дължи на по-бързото от очакванията покачване на междубанковата лихва Hibor в Хонконг, отбелязват анализаторите. Тримесечният Hibor е нараснал тази година до най-високото си ниво от 2008 г. насам, тъй като паричната политика във финансовия център е обвързана с ходовете на Федералния резерв, който се очаква да вдигне отново лихвата идния месец. Над 90% от ипотечните кредити в Хонконг са обвързани с Hibor.

Най-недостъпният жилищен пазар в света преживява едно от редките си забавяния заради растящите лихви, напускането на местни жители и забавянето на икономиката. Цените на жилищата вече са намалели с 8% от началото на годината, сочат данните на Goldman Sachs.

Растящите лихви по ипотеките може да тласнат достъпността на жилищата до най-ниското ѝ ниво от 24 години, ако цените не намалеят значително, счита Bloomberg Intelligence.

По-високите лихви „ще продължат да подлагат на натиск достъпността, да държат инвеститори извън пазара, ако макроикономиката или политиките не станат по-подкрепящи“, отбелязват анализаторите на Goldman. Обичаен купувач на жилище може да възстанови способността си да плаща, ако цените намалеят с около 20%, но инвеститорите няма да се върнат, докато те не спаднат с поне 35 на сто, допълват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Пълни "глупости". Имотите в БГ ще са само на север! Който не вярва, нека попита паяците - от банки, та през брокери и чак до строители.Тук е остров на стабилност и просперитет с едва 30% необитаеми жилища в големите градове и с около 70 000 отирицателна годишна популация в страната. Който разбрал, разбрал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още