IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на жилищнитe цени в Швеция се задълбочава

В страната нарастват опасенията, че евентуален скок на цените на електроенергията през зимата може да задълбочи спада 

13:17 | 07.10.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Спадът на цените на жилищата в Швеция се е задълбочил през септември на фона на признаци, че жилищният пазар в страната пресъхва, тъй като повишаването на лихвените проценти и опасенията относно нарастващите разходи за енергия свиват търсенето, сочат данни на брокери, цитирани от Bloomberg. 

Скандинавската страна, чийто пазар на недвижими имоти беше сред най-горещите в света по време на пандемията, сега е изправена пред двуцифрен спад, сходен с тези в държави като Австралия и Канада. 

Въпреки че пазарът се охлажда от март, когато централната банка Riksbank предприе исторически обрат в паричната си политика, сега нарастват опасенията, че потенциален скок на цените на електроенергията през предстоящата зима може да задълбочи спада. 

Цените на апартаментите са намалели с 6% през септември спрямо година по-рано, докато тези на къщите – които нараснаха по-силно по време на пандемията, тъй като купувачите търсеха повече пространство за работа от дома – са се понижили с 3%, отчита Svensk Maklarstatistik, която събира данни от брокери на имоти.

Жилищните цени в Швеция продължават да падат през септември. Графика: Bloomberg Жилищните цени в Швеция продължават да падат през септември. Графика: Bloomberg

„Броят на реализираните продажби през септември и през цялото трето тримесечие беше значително по-нисък в сравнение със същите периоди през 2021 г. и 2020 г.“, се посочва в изявлението на компанията. 

Годишният спад на цената на апартаментите сега е най-резкият от август 2018 г., когато шведският пазар за последно претърпя корекция в цените на имотите, показват данните. Спадът идва на фона на повишението на основната лихва с 1 процентен пункт - най-голямото от почти три десетилетия, и историческо увеличение на цените на електроенергията в скандинавската страна.

Централната банка Riksbank, която призна, че прогнозите й тази година не са били точни, очаква да повиши разходите по заемите до 2,5% за една година, докато се опитва да постигне добър баланс между охлаждането на инфлацията, която е на най-високото си ниво от три десетилетия, и избягването на твърдото икономическо приземяване. 

За разлика от повечето богати страни, жилищният пазар в Швеция беше почти незасегнат от финансовата криза. Последният срив в сектора на недвижимите имоти, който постави икономиката и банките на колене, се случи в началото на 90-те години на миналия век. 

Спадът в цените на еднофамилните къщи е по-изразен в трите най-големи града в Швеция Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг, с понижения от 6-9% спрямо година по-рано. Кредиторите и Riksbank очакват цените да отслабнат допълнително, предвиждайки спад от 15-20% спрямо историческите върхове, достигнати по-рано тази година. Това би означавало, че около половината от спада вече е реализиран въз основа на данни от Valueguard, които показват понижение от 8,7% към август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: beginner учи и работи и двата края винаги ще са свързани.... само с продаване на гласа си за герб или възраждане няма да ти се получи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
beginner
преди 1 година
А в България какво ще става като спад след като битовия ток излезе на свободния пазар и много от хората едвам връзват двата края? Само далавераджии и новобогаташи ще останат основно на пазара на имотите. Другите ще гледат да вържат двата края и никой даже няма да си мисли за ново жилище. Не и на тези раздути цени за държава с минимална заплата 700лв и средна 1200лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още