IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният сектор в САЩ се готви за съкращаване на работни места

Бизнесът с недвижими имоти отвъд Океана пресъхва, тъй като растящите лихви по ипотечните кредити водят до рязък край на породения от пандемията бум

12:04 | 15.10.22 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Брокери на недвижими имоти, ипотечни брокери и оценители в САЩ се готвят за повсеместно съкращаване на работни места, тъй като продажбите на жилища рязко намаляват на фона на растящите лихви, пише Financial Times.

За хората, които работят на и около жилищния пазар, последиците от агресивните ходове на Федералния резерв за забавяне на инфлацията са бързи и сурови.

„Преминахме от пир към глад, от всички купуват към рязко забавяне“, казва Линда Маккоу, председател на борда на директорите на Националната асоциация на ипотечните брокери.

Брокери на недвижими имоти, ипотечни брокери, оценители и строителни компании казват, че за изгубили 80% от приходите си, след като Фед започна да повишава лихвите през март. Лихвите по 30-годишните кредити с фиксиран лихвен процент от 6,66% почти са се удвоили и сега са на най-високото си ниво от 2008 г. насам.

Продажбите на жилища бързо се сринаха, тъй като по-високите вноски по ипотечните кредити и опасенията от рецесия обезсърчават купувачите. Близо 20% по-малко жилища са били продадени този август спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. За брокерите на имоти и ипотечните брокери, които работят предимно на комисиона, променящият се пазар подкопава прехраната им и кара някои хора да напускат изцяло сектора.

„Ще има голямо сътресение“, прогнозира Кен Джонсън, икономист по недвижими имоти във Florida Atlantic University, който е и бивш брокер. „Има приблизително 1,5 млн. брокери, но броят им ще намалее с 20% до 24 месеца. И това не са единствените членове на имотната индустрия, които са много зависими от обема от сделки. Това важи и за третични професии като оценителите, ипотечните кредитори и всички надолу по веригата до инспекторите срещу термити“, допълва той.

Ипотечните кредитори бяха сред първите, които съкратиха служители. През април Wells Fargo, която отпуска повече ипотечни заеми от всяка друга американска банка, освободи близо 200 служители, които отговарят за обработката на заявленията за отпускане на заеми и техните ръководители, като се позова на „циклични промени в по-широката среда за жилищно кредитиране“. USAA, Citigroup и JPMorgan Chase по-късно обявиха съкращения в собствените си отдели за жилищно кредитиране.

Други независими кредитори, включително Sprout Mortgage и First Guaranty Mortgage Corp, излязоха от бизнеса.

Някои брокери осъществяваха почти една трета от бизнеса си чрез рефинансиране на съществуващи ипотечни кредити при лихви, които бяха близо до рекордно дъно в последните години, но заявленията за рефинансиране намаляха с 80% спрямо миналата година, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Заявленията за нови ипотечни заеми са спаднали с 29 на сто през същия период.

„Бързият ръст на тези лихви е почти катастрофален за индустрията“, отбелязва Маккой.

Рекордните 1,5 млн. американци са работили като брокери на недвижими имоти във връхната точка на пазара миналата година. Получаването на лиценз за брокер е по-лесно от навлизането в други индустрии с потенциал за високи доходи, тъй като се изисква само диплома за средно образование и три до шест месеца обучение и полагане на изпит. Хиляди нови служители навлязоха в индустрията с ускоряването на цените на жилищата по време на COVID пандемията, надявайки се да се възползват от гъвкавото работно време и главозамайващите печалби. Около 156 хил. души са се присъединили към Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти само през 2020 и 2021 г. Това е с 60% повече спрямо двете години преди това.

„Този ръст беше много по-силен от наличните възможности за продажби на жилища“, казва Лорънс Юн, главен икономист в Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. „Реалността е, че не всички ще оцелеят“, допълва той.

През юни Redfin и Compass съкратиха стотици служители. Главният изпълнителен директор на Redfin Глен Келман уведоми служителите, че се опасява от „години, а не месеци на по-малко продажби на жилища“. Compass съобщи, че съкращенията се дължат „на ясните сигнали за забавяне на икономическия растеж“. Компанията закри още работни места миналия месец.

Макар индикаторът за процента на съкращенията на министерството на труда да показа, че броят на служителите в имотната индустрия, чиито работни места са елиминирани, не се е променил особено на ниво от 16 хил. през август, Джонсън казва, че повечето брокери работят като независими подизпълнители и не са включени в данните за работните места. Много от тях ще  променят бизнес модела си или ще си намерят втора работа, за да допълват доходите си, прогнозира той.

Майк Папас, главен изпълнителен директор на базираната във Флорида брокерска компания The Keyes Company, казва, че обмисля намаляване на режийните разходи за офиси и маркетинг с надеждата да предотврати съкращаване на част от 3300-те си служители.

„Трябва да реагираме драстично, за да се приспособим към новата нормалност“, казва Папас.

Но за мнозина спадащите продажби на жилища може да означават излизане изцяло от бизнеса, отбелязва Джонсън.

„Повечето хора в бизнеса днес никога не са продавали в среда на 30-годишни ипотечни кредити с лихвен процент от 7%. Лихвите по ипотечните кредити станаха твърде високи и мисля, че много хора се оглеждат и се питат какво ли предстои“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още