IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се нуждае от допълнителни 3,5 млн. кв. м складове "от последна миля"

Причината е в очаквания ръст от 48% на електронната търговия в седемте водещи пазара на континента до 2026 г.

08:14 | 12.10.22 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Онлайн продажбите на дребно се очаква да нараснат с 48% в идните пет години на седемте най-големи пазара за електронна търговия в континенталната част на Европа. В резултат на това консултантската компания Knight Frank прогнозира, че ще са необходими допълнителни 3,5 млн. кв. м логистични площи „от последна миля“* в тези страни до 2026 г., пише онлайн изданието Property-Magazine.EU.

Според новия доклад „Европейски логистични площи 2022 г.“ на Knight Frank всеки 1 млрд. евро приходи от продажби на дребно изискват 24 хил. кв. м градски логистични площи. Във Франция, Германия, Италия, Испания, Нидерландия, Швеция и Полша онлайн продажбите на дребно са донесли общи приходи от 293 млрд. евро през 2021 г., а делът на онлайн търговията в общата търговия на дребно в тези страни е 15,6%. Очаква се проникването на онлайн търговията да нараства на тези пазари през идните пет години и да достигне средно 19,3% до 2026 г. Това ще повиши приходите от онлайн продажби до 434 млрд. евро, или със 142 млрд. евро повече спрямо настоящите нива, и ще засили търсенето на градски разпределителни центрове, които улесняват доставките до дома.

Изискванията за допълнителни площи „от последна миля“ са най-големи в Германия, където се очаква да са необходими 1,37 млн. кв. м до 2026 г. Франция може да изисква около 639 хил. кв. м, а Полша – 536 хил. кв. м. Следва Испания с очаквани допълнителни 378 хил. кв. м. Knight Frank подрежда и подпазари в Европа по прогнозирано търсене на площи „от последна миля“ в идните пет години. Париж е на първо място благодарение на високата гъстота на населението, а следователно и високи разходи за покупки на дребно на квадратен километър. Три германски града – Берлин, Мюнхен и Хамбург, влизат в топ пет.

Въз основа на анализ на оператори за електронна търговия във Великобритания и в континентална Европа Knight Frank установява, че между 20% и 25% от общите складови площи в момента се използват за складове „от последна миля“. На фона на нарастването на градското население в Европа и все по-големите изисквания на потребителите за по-бързи доставки и услуги на поискване, делът на заделените площи за разпределителни центрове „от последна миля“ се повишава.

Въпреки това на водещите европейски пазари намаляват наличните урегулирани територии за индустриална употреба, особено около големи градски центрове. В резултат на това празните индустриални площи в градовете на Стария континент са на рекордно дъно. В Барселона, например, свободните площи са само 3% към края на 2021 г. спрямо средно 5,4 на сто в Испания като цяло. Заради рекордно ниското ниво на свободните площи и ограниченията за дейността на строителните компании на тези пазари търсенето вероятно ще продължи да изпреварва предлагането, задържайки ръста на наемите в континенталната част на Европа.

„Тъй като градското население в Европа продължава да расте, потреблението в тези центрове ще нараства успоредно. В съчетание с растящото проникване на онлайн търговията и продължаващото внимание към удобството и скоростта на доставките резултатът ще бъде нараснало търсене на градски логистични площи на континента“, коментира Клер Уилямс, ръководител на анализите на индустриалните и логистични площи в Knight Frank.

„Конкуренцията между различните видове употреба ограничава строителството на логистични имоти, особено на локациите с най-висока гъстота на населението. Макар че възприемането на нови и нововъзникващи технологии позволява по-ефективна употреба на площи и потенциално намалява общия обем необходими площи, недостигът на налични градски разпределителни центрове вероятно ще се запази в обозримо бъдеще, подкрепяйки нивата на наемите на градските пазари в Европа“, допълва Уилямс.

„Редица пазари в Европа са в добри позиции да се възползват от силния ръст на икономиките и разширяващите се приходи от продажби на дребно. Макар че COVID ускори ръста на онлайн търговията и доставките до дома, някои европейски пазари леко изостават от по-зрелите пазари за електронна търговия като Великобритания и следователно предлагат потенциал за допълнителна експанзия. Силното търсене от наемателите и ограниченото предлагане тласкат нагоре цените и насърчават инвеститорите да разширяват градските си логистични платформи“, отбелязва Ричард Леърд, ръководите на капиталовите пазари в Европа в Knight Frank.

*Складовете „от последна миля“ са последният и ключов етап от веригата на доставки. Те включват навременната доставка до клиента, магазина или конкретен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още