IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният сектор в Европа е изправен пред "въглероден балон"

Промяна в регулациите или сътресение на икономиката може бързо да извади наяве неправилно определена цена на по-стари и не толкова зелени сгради

08:35 | 14.10.22 г.
Старите сгради и новото строителство са отговорни за две пети от свързаните с енергията въглеродни емисии. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Старите сгради и новото строителство са отговорни за две пети от свързаните с енергията въглеродни емисии. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Имотни групи в Европа рискуват голямо понижаване на стойността на активите си, ако не предприемат спешни мерки за намаляване на въглеродните емисии от сградите, които притежават, предупреждава научен институт, цитиран от Financial Times.

Собственици на имоти на Стария континент, инвеститори и оценители не вземат предвид разходите за преход към нетна нула, а това води да повсеместно надценяване на офиси, магазини и жилищни имоти, пише Urban Land Institute и определя ситуацията като „въглероден балон“.

„Ако разходите за риск при прехода не се вземат предвид сега от собствениците, тогава индустрията може да се изправи пред голяма криза“, отбелязва ULI, в която членуват 46 хил. души, работещи в имотната индустрия и градското развитие.

Промяна в регулациите или икономическо сътресение може бързо да извади наяве неправилно определената цена на по-стари, не толкова зелени сгради и да доведе до „бърз спад на стойностите“, пише ULI.

Старите сгради и новото строителство са отговорни за около две пети от свързаните с енергията въглеродни емисии, сочат данни на Световния съвет за зелени сгради.

Има стъпки към декарбонизиране на недвижимите имоти, но те до голяма степен са движени от собственици на имоти с големи финансови възможности, които подобряват енергийната ефективност на наличностите си, за да привличат наематели, склонни да плащат бонус.

Големите инвеститори и собственици на имоти си поставят собствени цели за достигане до нетна нула в идните две десетилетия, но мнозинството имоти са относително незасегнати.

Усилията за декарбонизиране ще се сблъскат и с повишаването на лихвите и ускоряването на инфлацията, които забавят продажбите на офиси и изяждат сумите, които собствениците на имоти в Европа могат или искат да инвестират в привеждането на сградите към стандарта.

ULI публикува методология за оценка на разходите за декарбонизиране и на рисковете за собствениците на имоти и инвеститорите.

Групата се надява това да помогне за определянето на цена на прехода към нетна нула и за насърчаване на собствениците на имоти и на публичните органи да инвестират в преустройството на съществуващи сгради, за да предотвратят по-голям удар за стойностите в бъдеще.

Институтът съобщи, че настоящият дефектен подход към декарбонизацията в имотната индустрия „може да предизвика поляризиране на инвестиционните пазари и повишен риск от блокирани активи в части от градовете ни, които изискват повече, а не по-малко инвестиции“.

„Смятаме, че с въвеждането на указанията можем да предотвратим реално сътресение. Ако се създадат регулации, ще има сътресение, защото голяма част от пазара трябва да се приспособи за много кратко време“, коментира Лизет ван Дурн, главен изпълнителен директор на ULI за Европа.

„Ако не предприемем действия за оценките на имотите, значителният принос на индустрията ни към климатичните промени ще продължи“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още