IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на жилищата в Швеция стана двуцифрен

Къщите в скандинавската страна поевтиняват по-бързо от апартаментите

10:33 | 20.10.22 г.
Шведската централна банка очаква спад на цените с 18%. Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg
Шведската централна банка очаква спад на цените с 18%. Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Спадът на шведския жилищен пазар се е задълбочил миналия месец и е най-големият от финансовата криза насам, в момент когато цените на еднофамилните жилища са подложени на нарастващ натиск, тъй като по-високите цени на енергията възпират купувачите, пише Bloomberg.

Най-големият скандинавски имотен пазар, който беше един от най-нажежените по време на пандемията, сега е сред предвестниците за охлаждане на жилищните пазари в света на фона на агресивното повишаване на лихвите от централните банки, които се опитват да се справят с растящите цени на потребителските стоки. Спадът на цените на жилищата от връхната им точка през март е достигнал 11,2% миналия месец, най-голямото понижение от световната финансова криза, когато цените намаляха с 12,6% в рамките на осем месеца.

Индексът на цените на жилищата в Швеция HOX е отбелязал спад за шести пореден месец с понижение от 2,8% през септември спрямо август, сочат данни на компанията Valueguard, която е автор на индекса.

Миналия месец Riksbank прогнозира спад на цените от 18% в унисон с очакванията на най-големите търговски банки в страната. Свиването е ускорено от инфлацията, която достигна нов 30-годишен връх миналия месец въпреки рекордното повишаване на лихвите от централната банка.

„Преди всичко цените на самостоятелните къщи са във фокуса на корекцията в момента“, коментира Хенрик Фрьодентал, говорител на агенцията за недвижими имоти Svensk Fastighetsformedling. „Те, разбира се, са засегнати от притеснения заради оперативните разходи с очакваните високи цени на тока тази зима“, допълва той.

Цените на самостоятелните къщи, които нараснаха най-силно по време на кризата с COVID-19, са намалели с 3,3% през септември на месечна база, а цените на апартаментите са спаднали с 1,9 на сто.

Спадът в Швеция е сходен с понижаването на цените в Нова Зеландия с 12,6% спрямо връхната им точка и с 9% в Канада. Danske Bank съобщи по-рано този месец, че не очаква срив на жилищния пазар в Швеция, като прогнозира спад на цените с още 10% до нивата им през лятото на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още