IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозен жилищен проект в София спечели престижно европейско отличие

Secret Gardens на BLD беше отличен в категорията "Жилищно строителство" на конкурса European Property Awards

10:12 | 11.11.22 г.
Управителят на BLD Димитър Савов (вторият отляво надясно) позира с престижната награда. Снимка: BLD
Управителят на BLD Димитър Савов (вторият отляво надясно) позира с престижната награда. Снимка: BLD

Проектът Secret Gardens на строително-инвестиционната компания BLD получи най-високото отличие в категория „Жилищно строителство“ (сгради с 20+ апартамента) на конкурса European Property Awards 2022-2023, част от International Property Awards (IPA), най-престижния форум в сферата на архитектурата, интериорния дизайн и недвижимите имоти. Проектът на българската компания спечели приза в конкуренция с множество други международни проекти.

Отличието беше прието от управителя на BLD Димитър Савов на специална церемония в Лондон на 27 октомври. Това е третата поредна международна награда за компанията за проекта Secret Gardens, която го нарежда сред водещите луксозни жилищни комплекси в Европа.

За проекта

Строителството на луксозния комплекс от затворен тип започна през 2016 г. и той получи акт 16 в началото на август миналата година. Проектът е дело на „Ателие Серафимов Архитекти“ ООД, а основният му замисъл е да създаде атмосфера на спокойствие и лукс сред зеленина. Комплексът включва три сгради със седем основни етажа, един терасовиден и две подземни нива, отредени за гаражи. Една от отличителните му черти е локацията - в старата част на квартал „Лозенец“, в близост до Семинарията, Математическия факултет и сгради на посолства, с лесен достъп до центъра на София.

Жилищата в комплекса са общо 91, а към момента свободни са само 13 от тях. Апартаментите на партерното ниво разполагат със самостоятелни дворове, а всички обитатели имат достъп до голяма обща градина с богато озеленяване. Обитателите на комплекса разполагат още с 24-часова рецепция тип хотелско лоби, охрана и видеонаблюдение, напълно оборудван фитнес, зала за събития и безплатна поддръжка за срок от три години.

Сред останалите съвременни решения и идеи в проекта са подово отопление във всички помещения, самостоятелна термопомпена система и ТЕЦ за всеки от апартаментите, като собствениците на жилища сами избират как да се отопляват, инсталиран филтър за пречистване на питейната вода в централния водопровод, както и висока звукоизолация на стените.

Снимка: BLD Снимка: BLD

За конкурса

European Property Awards е престижно международно отличие за постижения в областта на жилищното строителство, архитектурата и дизайна. Председатели на журито в конкурса са трима представители на Камарата на лордовете в британския парламент.

Проектите са оценявани от жури в общ състав от 80 независими и световноизвестни имена в сектора на недвижимите имоти. А сред водещите критерии при избора на победителите са характеристиките на проектите от гледна точка на дизайн, качество, удобства, използвани иновации, оригиналност, както и отличителни елементи за устойчивост и опазване на околната среда.

Последна актуализация: 10:17 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още