IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отбелязаха най-големия си спад от 1981 г. и пак са под 7%

Волатилността на лихвите в последните месеци създава несигурност за купувачи и собственици на имоти отвъд Океана

12:41 | 18.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отчетоха най-големия си седмичен спад от близо 41 години насам, осигурявайки известно успокоение след бързия ръст, който изключи от пазара някои купувачи на жилища, пише Bloomberg.

Средните лихви по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент спаднаха до 6,61% - най-ниското им ниво от близо два месеца, съобщи ипотечния кредитор Freddie Mac в комюнике. Миналата седмица средната лихва достигна 7,08%.

Резултатите отразяват промяна в методологията на Freddie Mac, която според компанията ще даде по-широка и по-точна представа за ипотечния пазар. Вместо да се допитва до кредитори, сега тя използва събрани данни от автоматична система, за да изчисли средните лихвени проценти.

Лихвите по ипотечните кредити отразяват спад в доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, след като правителството съобщи миналата седмица, че инфлацията се е забавила през октомври. Инвеститорите смятат данните за цените на потребителските стоки за знак, че Федералния резерв може да започне да смекчава повишенията на лихвите в идните месеци. Председателят на централната банка Джером Пауъл обаче заяви, че е рано да се мисли за пауза.

“Лихвите по ипотечните кредити спаднаха тази седмица заради публикувани данни, които дават основание да се смята, че инфлацията може да е достигнала връхна точка. Макар че спадът на лихвите по ипотечните кредити е добра новина, жилищният пазар все още трябва да извърви дълъг път. Инфлацията остава висока, Федералният резерв е вероятно да задържи лихвите високи, а потребителите ще продължат да усещат последиците“, коментира Сам Катър, главен икономист на Freddie Mac.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ, които се удвоиха тази година, потискат търсенето на жилища, като карат строителите да се отказват от нови проекти, а продавачите – да намаляват офертните си цени. Макар че най-големият спад на лихвите предлага успокоение, волатилността им в последно време „създава голяма степен на несигурност“ както за купувачите на жилища, така и за собствениците, които обмислят да обявят имотите си за продажба, отбелязва Джордж Ратиу, мениджър на отдела за икономически анализи в Realtor.com.

“Някои купувачи може да искат да изчакат и да видят дали лихвите ще спаднат още повече. Но инфлацията все още е над 7% и Фед е ангажиран да продължи да повишава основната си лихва в идните няколко месеца, така че затрудненията за ипотечния пазар не са свършили. Лихвите може отново да се върнат на нива над 7% до края на годината“, казва Ратиу.

Резкият спад на търсенето на жилища продължава да натежава и върху новото жилищно строителство в САЩ, което отново е намаляло през октомври, показват отделни данни, цитирани от Bloomberg.

Броят на новозапочнатите домове се е свил с 4,2% миналия месец до годишен темп от 1,43 млн. след ревизия към повишение предишния месец, сочат данни на правителството. Строителството на еднофамилни домове е намаляло до годишен темп от 855 хил., най-ниското ниво от май 2020 г. Новозапочнатите жилища в САЩ са на най-ниското си ниво от май 2020 г. Графика: Bloomberg LP Новозапочнатите жилища в САЩ са на най-ниското си ниво от май 2020 г. Графика: Bloomberg LP

Разрешенията за строеж, които са показател за бъдещо строителство, са спаднали до годишен темп от 1,53 млн. Разрешенията за строеж на еднофамилни домове също са отбелязали понижение до най-ниското си ниво от първите месеци на пандемията насам.

Нагласите на жилищните строители намаляват всеки месец тази година, като през ноември достигнаха най-ниското си ниво от десетилетие с изключение на началото на пандемията. А намалялото търсене кара строителните компании все повече да понижават цените и да предлагат редица стимули, за да привличат повече купувачи на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още