IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в САЩ навлиза във фаза на дълбоко замръзване

Обявените за продажба домове през октомври са били с 24% по-малко в сравнение със същия период на миналата година

10:53 | 29.11.22 г. 18
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Десетгодишният жилищен бум в САЩ приключи и на пазара настъпва зловеща тишина, пише Bloomberg.

Купувачите се оттеглят, но същото важи и за продавачите. А брокери на недвижими имоти, които ги обслужваха по време на треската за жилища при пандемията, сега се борят за обяви или се насочват към друга кариера със спада на сделките.

Докато цените на жилищата намаляват на най-нажежените локации, а икономиката се приближава до рецесия, наличностите остават ограничени, което не позволява по-бърз спад на цените. Но разместването на пластовете, породено от растящите лихви по ипотечните кредити – последица от кампанията на Федералния резерв за ограничаване на инфлацията, предизвика сътресения в индустрията, като пазарът изпраща сигнали за предстоящо по-слабо развитие.

Продавачите са обявили с 24% по-малко домове за продажба през октомври спрямо година по-рано, четвърти пореден месец на спад, сочат данни на имотния портал Zillow. В същото време покупките са намалели и сега са със 17 на сто под нивата им през октомври 2019 г., преди връхлитането на COVID.

Обичайният дом сега е достъпен само за хора, които печелят над 100 хил. долара годишно, а брокерите се борят да намерят купувачи. И се опитват да убедят собственици на жилища да продават особено ако това означава замяна на ипотечен кредит с лихва от 3% за много по-скъп.

За да излезе пазарът от задънената улица, достъпността трябва да се подобри, а това означава значителен спад или на цените, или на лихвите. Лихвите по кредитите намаляха, след като някои от тях преминаха прага от 7% преди няколко седмици, но вероятно няма да спаднат много повече в близко бъдеще, смята Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics.

Той очаква цените да се понижат с почти 10% спрямо връхната им точка през юни в рамките на следващите две години, ако страната избегне пълномащабна рецесия. Дори умерена рецесия обаче може да намали цените двойно повече, предупреждава той.

Натиск върху продавачите

Собствениците на жилища изчакват засега с надеждата за по-голям спад на лихвите, който може да улесни продажбата и да направи покупката на друг имот по-евтина, отбелязва Занди. Но разводите, промените на работното място и раждането на деца ще продължат, а това в крайна сметка ще доведе до стабилен ръст на обявите.

„Когато пазарът на труда започне да се преобръща, а това ще се случи, натискът ще се засили. Хората ще трябва да се преместят“, коментира Занди.

Новите обяви ще се конкурират с домове, които вече застояват на пазара. В градове като Финикс т. нар. активни обяви нарастват, откакто купувачите започнаха да се оттеглят.

Но ситуацията на жилищния пазар е различна в сравнение с финансовата криза през 2008 г. Повечето от днешните собственици на жилища имат нараснал капитал от десетилетието на ръстове на цените. А 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва сега са норма и позволяват на кредитополучателите да избягат от волатилността.

Продавачите може да останат встрани от пазара години наред, ако се налага, което ще го остави блокиран. Купувачите са по-малко, защото много покупки на жилища бяха изместени напред във времето в последните няколко години, така че хората, които искаха да се преместят в покрайнините, вече са там.

Чукане на врати

Преди шест месеца брокерите на недвижими имоти бяха залети от работа. Сега те са предприели кампания да чукат на врати в търсене на най-мотивираните продавачи – тези, които са на ръба да изгубят жилището си заради възбрана.

В Лас Вегас пазарът се забавил дотолкова, че Триш Уилямс, брокер в Keller Williams, трябвало да върне някои продавачи, които нямали реални очаквания за цената, която могат да получат за имота си. Тя има маркетингови разходи за всяка обява и не може да си позволи просто да си стоят.

„Имахме оглед, на който се появи само един човек – шумен съсед, който само се оглеждал наоколо“, разказва Уилямс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 0
tetris12
преди 1 година
До: nkavrakov1982Ти нали имаш глава на раменете, Инвестор-а ли ще мисли вместо теб? Който се е хванал на хорото ще го играе, не знаеш и каква част от купувачите са с реална необходимист от жилище, или са решили че цените ще се качват до Луната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
tetris12
преди 1 година
След година ще започне да се усеща и тук, все ощо ECB изостава с действията си, но Лагард показа, че дори с цената на рецесия ще бори инфлацията, което ще се отрази и на пазара на труда, няма какво да се залъгваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Отново въпрос към Инвестор медия ?Защо публикувате мнения и нагласи за цени ,пазар,лихви,кредити относно имотите от хора и компании които ПЕЧЕЛЯТ и имат БИЗНЕСИ с имоти ,като Тихомир Тошев,Кредит Център ,Бългериън Пропъртис ,Адрес,Имотека,Арко Риъл Естейт ,банки ,брокери и така нататък ?Защо в началото на 2022 година когато беше ВИДНО и за слепеца че банките ударно ще вдигнат лихвите и ще затегнат всичко продължавахте прожектиране на медийното затъмнение сред публиката Ви ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Нека сега тия дето се излъгаха да теглят кредити ,да се набиват в имоти ,във всякакви покупки водени единствено от страха си ,без капчица разум да вложат да видим как ще си плащат масрафите след като сме на прага на нова криза ,защото тази инфлация никога в историята не е била сваляна без агресивно свиване на баланси и вдигане на лихви и ограничаване на кредита в икономиката ,тогава като приключи купона и се вдигне безработицата ,цените те смачкат в бюджета ,да видим кой се смее последен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Само преди една година машината на имотната мафия за пореден път медийно ,и по всякакви други канали накара българина да купува какво ли не да си спасява парите от инфлацията все едно идва края на света ,хората потънаха в кредити излъгани от мафията че лихвите щели да бъдат ниски ,щели даже и банките да излъжат защото вноската им щяла да се обезцени с инфлацията ,само няколко месеца по-късно цялата мантра се обърна и всички банки в цял свят ударно започнаха за затягат паричното предлагане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Когато в Америка удари криза,американеца намалява пържолите и вместо 2 броя ,хапва 1 брой пържолка докато в България българина минава на филия с олио и червен пипер,ако може да си купи и олио де ,ха ха...Това по повод какво да очаквате до месеци в България ,кредити,имоти,топ инвестиции,ала бала ,брокери,банки...гледайте,четете и мислете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Десетгодишният жилищен бум в САЩ приключи и на пазара настъпва зловеща тишина, пише Bloomberg./очаквате продължението съвсем скоро и у нас в България ха ха /Брокерите на недвижими имоти, които ги обслужваха по време на треската за жилища при пандемията, сега се борят за обяви или се насочват към друга кариера със спада на сделките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
ХА ХА ХА ХА ---надявам се че никой в България не прави илюзии че сме ОСТРОВ на стабилността както Сергейката Станишев лъжеше обществото малко преди имотната криза да удари България 2008 година и когато след някой и друг ден отново продажните ни медии публикуват мнението на специалисти тип брокера,кредитния консултант ,банкера ,строителя ,или агенцията за недвижими имоти ,прочетете пак тази статия -Имахме оглед, на който се появи само един човек шумен съсед, който само се оглеждал наоколо, :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още