IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на жилища в Европа са поскъпнали със 17% през третото тримесечие

Високите цени на енергията, инфлацията и възстановяването на международната мобилност са сред факторите за ръста на цените

10:27 | 08.12.22 г.
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg

Познатата вече комбинация от икономически фактори – растящи цени на енергията и инфлационен натиск, продължава да тласка нагоре цените на наемите в Европа тази година, сочи индексът на компанията HousingAnywhere International.

През третото тримесечие на тази година наемите са поскъпнали с 16,5% на годишна база, показват данните на компанията.

„Безпрецедентните цени на енергията, растящите разходи за издръжка на живот и продължаващият ръст на цените на наемите са предизвикателство за бюджетите на домакинствата“, коментира Джорди Сийлман, главен изпълнителен директор на HousingAnywhere. „Правителствата предприемат мерки като таван върху цените на енергията и стабилизиране на сметките за енергия. Въпросът е дали това ще отвлече вниманието на ръководителите от разрешаването на структурната липса на жилищно предлагане, която засяга цените на наемите на много европейски пазари“, допълва той.

Сийлман определя това като затвърдена тенденция, която влияе на избора на жилище за чуждестранните студенти тази година, особено в Европа, но също и в Северна Америка и в други региони. Растящото търсене от студенти допринася за кризата с предлагането на достъпни жилища в много популярни за учене дестинации.

Анализът на HousingAnywhere по-рано тази година достигна до същия извод – през второто тримесечие „съживяването на международната мобилност е смятано за основния двигател на ръстовете на цените на наемите“.

Тенденцията обаче се е променила през третото тримесечие, когато други фактори са оказали по-голямо въздействие върху цените на жилищата, а именно растящите цени на енергията и ускорената инфлация.

„Жилищната криза в Европа вече не е предизвикана само от недостиг на предлагането, а е задълбочена от настоящите събития в света“, отбелязва HousingAnywhere. „Войната между Украйна и Русия предизвика сериозна енергийна криза. Продължаващата инфлация и растящите лихви също започват да оказват реално въздействие върху цените на недвижимите имоти“, допълва компанията.

Ръстът на наемите е особено силно изразен в някои градове в Европа като Амстердам (+18,3%), Лисабон (+10%), и Атина (+14,3%). В други градове наемите са намалели като Хелзинки (-6,5%), Брюксел (-4,4%) и Париж (-5,6%).

В бъдеще HousingAnywhere прогнозира допълнителен натиск върху цените, тъй като мобилността сред студентите и туризмът продължават да се разрастват.

„Макар че международната мобилност не е основният двигател на растящите цени на наемите това тримесечие, тъй като връхната точка на търсенето беше достигната по-рано тази година, последиците от него не може да бъдат пренебрегвани. Напрежението между търсенето и предлагането продължава, тъй като Европа става все по-популярна дестинация за обучение и туризъм“, отбелязва компанията.

„Това се дължи също на отслабването на еврото, което превръща еврозоната в по-достъпно място за чужденци и граждани на страни извън ЕС. Докато международната мобилност все още се възстановява на нивата преди пандемията, очакваме още по-висок връх догодина, което ще подложи на допълнителен натиск европейските наемни пазари“, се казва в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още