IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията в технологичната индустрия означават още празни офиси в Ню Йорк и Сан Франциско

В Сан Франциско свободните офис площи са нараснали до рекордните 27,6% спрямо едва 3,7 на сто преди пандемията

15:02 | 11.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Salesforce намалява имотите си като част от всеобхватни съкращения на разходите. Compass, която изпитва затруднения заради забавянето на жилищния пазар, обяви централата си в Ню Йорк за преотдаване под наем. Meta Platforms се отказва от офисите си в Манхатън, които изгради неотдавна, пише Bloomberg.

Големите офис пазари в САЩ вече изпитваха затруднения заради празните сгради, след като гъвкавата работа се превръща в норма. Сега нарастващите съкращения и намаляването на корпоративни разходи заплашват да задълбочат излишъка от площи, особено в Ню Йорк и Сан Франциско – два финансови и технологични центъра с икономики, които са силно зависими от офис служителите.

И двата града завършиха 2022 г. с растящо предлагане на площи и търсене на офиси под наем значително под историческите средни равнища, сочат данни от тази седмица на консултантската компания CBRE. В Сан Франциско свободните площи са нараснали до рекордните 27,6% спрямо едва 3,7 на сто преди пандемията.

Проблемите може да се задълбочат тази година за американските собственици на офиси, тъй като разходите за обслужване на заемите растат, а икономиката навлиза в потенциална рецесия, ограничавайки възможностите им за привличане на нови наематели. Много банки и фондове за имотен дълг се стремят да намалят експозицията си към по-рискови бизнес имоти, особено офиси, където свободните площи нарастват в цялата страна, а цените намаляват.

„Моментът да бъдеш собственик е изключително труден“, коментира Рут Колп-Хабър, главен изпълнителен директор на компанията Wharton Property Advisors. „Всички разходи за управлението на сградите им растат, разходите за строителство и работна ръка нарастват. Същото важи и за ежедневните им разходи, свързани със самото отваряне на сградите им за бизнес. Що се отнася до приходите, наемите намаляват. Това е истински отровен коктейл“, допълва тя.

Проблемът се среща в цял свят, тъй като технологичните компании, които преди време бяха основен двигател на търсенето на имоти, се оттеглят. Свободните офис площи в Канада също достигнаха рекорд в края на миналата година, съобщава CBRE. В Дъблин почти една трета от офисите са необитавани.

В Ню Йорк нарастващата загриженост на технологичните компании и сътресенията на финансовия пазар заплашват да извадят от релси постепенното възстановяване на търсенето от пандемията. През четвъртото тримесечие предлагането на налични офис площи на пазара е нараснало до 19,2% спрямо 18,8% предходните три месеца, показват данните на CBRE. Това е малко под рекордния връх от 19,6%, достигнат миналата година.

Градът се възползва от известно търсене от компании за финансови услуги и фирми като Citadel на Кен Грифин и KKR & Co. продължават да разширяват офис площите си. Въпреки това голяма част от търсенето е насочено към по-нови офиси и проекти, а по-старите площи привличат минимален интерес. Наетите площи през миналите три месеца са били с 27% под средното тримесечно равнище в последните пет години.

Големи технологични компании се оттеглят. Meta, която беше сред най-активните наематели, търсещи площи на пазара в последните няколко години, неотдавна намали офис амбициите си. Тя реши да не задържи сграда на Park Avenue и офиси в Hudson Yards. Compass също се стреми да преотдаде остатъка от площите си в централата си на Union Square, където някои от етажите ѝ вече са преотдадени, съобщи говорител на консултантската компания в областта на недвижимите имоти.

Съкращенията в технологичната индустрия влияят и на индустрията на финансовите услуги, като големи банки, включително Goldman Sachs Group и Morgan Stanley извършват или планират съкращения на служители, които може отново да забавят пазара.

В Сан Франциско спадът в търсенето на офиси е част от по-голямо забавяне на икономиката, като цените на жилищата намаляват, а туризмът се възстановява бавно. Salesforce, най-големият частен работодател в града и наемател на най-високата му кула, съобщи миналата седмица, че планира да съкрати 10% от служителите си и да намали имотите си в цял свят, за да се приспособи към по-предпазливите разходи на клиентите. Работодатели от Twitter до DoorDash също намаляват работните места, а компании като Lyft съкращават офисите си.

„Технологичната индустрия е доминиращият играч в Сан Франциско и в Залива на Сан Франциско, но виждаме, че броят на завърналите се служители в офиса е сред най-ниските в страната“, казва Колин Ясукочи, изпълнителен директор на центъра за технологични анализи в CBRE. „В съчетание с отслабването на икономиката Сан Франциско вероятно е най-тежко засегнатият пазар в страната от гледна точка на ръст на празните офиси“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още