IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай нарастват през януари за първи път от една година

Възстановяването на пазара е колебливо, като продажбите все още са надолу с 20%

12:00 | 16.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в Китай са нараснали през януари за първи път от една година насам, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс. Краят на политиката за нулев COVID, благоприятните политики за сектора на недвижимите имоти и пазарните очаквания за още стимулиращи мерки са подкрепили търсенето.

Цените на новите жилища през януари са се повишили с 0,1% на месечна база след спад от 0,2% през декември, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро, публикувани в четвъртък.

Повече големи градове сред 70-те, включени в статистиката, съобщават за ръст на цените на новите жилища миналия месец - 36 спрямо 15 през декември.

Анализаторите смятат растящите цени на жилищата за положителен знак, но допълват, че са необходими още стимулиращи политики за повишаване на сегашното вяло търсене и подкрепа на по-дългосрочното възстановяване.

Пазарът очаква, че властите в Пекин ще приложат още мерки за смекчаване на политиката, за да съживят още повече сектора, особено по време на и след дългоочакваното годишно заседание на парламента, което започва в началото на март.

Имотният сектор, който преди време беше двигателят на втората по големина икономика в света, е спъван от слабото търсене и нарасналия брой на строителните компании със спрени плащания по дълговете си.

Властите въведоха поредица от агресивни стимулиращи мерки, за да подкрепят сектора от края на миналата година, като насърчиха финансирането на имоти и позволиха на някои градове да намалят или да премахнат долния лимит върху лихвите по ипотечни кредити за купувачи на първо жилище.

Нагласите се подобряват, подкрепени от обратния завой на Пекин в политиката му за COVID-19 през декември и мерките за подкрепа, но възстановяването е колебливо. Частни допитвания показват, че продажбите на жилища от гледна точка на площ са намалели с около 20% спрямо година по-рано. Официалните данни за продажбите ще бъдат обявени в средата на февруари.

Цените са намалели с 1,5% на годишна база през януари, същия спад като през декември.

„Корените на кризата в имотния сектор в Китай са във влошаващите се дългосрочни перспективи пред търсенето. Те не са се подобрили. Но продажбите започнаха годината толкова слабо, че кратко циклично възстановяване е вероятно“, коментира Марк Уилямс, главен икономист за Азия в Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още