IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райските острови на Испания се превръщат в ад за местните жители

Наемите на жилища на остров Ибиса са нараснали с 46% заради притока на чужденци и търсенето на подслон от сезонни работници

12:42 | 28.02.23 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Рона Пинеда притежава процъфтяващ ресторант близо до пристанището на Палма де Майорка, където готви паеля и азиатски ястия за туристи, стичащи се към средиземноморския остров. Но това все още не е достатъчно, за да си позволи безпроблемно да живее там, пише Bloomberg.

Стимулирани от притока на чужденци и от развитието на туристическия сектор, растящите наеми и цени на жилищата на Майорка и съседния му остров Ибиса изправят местните жители като Пинеда пред труден избор, някои дори са принудени да живеят в каравани.

Сега хората се чудят как да оцелеят“, казва 32-годишната жена, която споделя двустаен апартамент с още една двойка, откакто Испания наложи строги пандемични ограничения в края на 2020 г. „Ако имате нормална заплата, много е трудно да намерите място за живот в днешно време“, допълва тя.

Населението на Балеарските острови в Испания, които включват също Менорка и Форментера, е нараснало с 50% от 1996 г. насам, главно заради ръста на новодошлите, привлечени от плажовете и слънчевото време. Тенденцията се ускори в последните няколко години, тъй като пандемията от COVID-19 увеличи броя на работещите от разстояние хора на островите.

Растящото население създава необходимост от по-засилено полицейско присъствие, повече лекари и чистачи, всички те се нуждаят от жилище. Условията, които повишават цените в света са още по-силно изразени на островите, а на Майорка проблемът с естествено ограничената площ е задълбочен от политиките на правителството, намаляващи строителството с цел опазване на земята. Ускоряването на инфлацията в последната година се прибавя към натиска. Наемите на Палма де Майорка растат. Графика: Bloomberg LP Наемите на Палма де Майорка растат. Графика: Bloomberg LP

„Все повече хора се местят в кемпери, те все още са малцинство, но тенденцията е нарастваща през последните няколко години“, коментира Матиас Видал, директор на местната агенция за недвижими имоти Inmovisa, която продава домове на Майорка от десетилетия. „Чужденците обикновено имат повече пари и не следят толкова внимателно за изгодни сделки, това води до силен ръст на цените“, допълва той.

Хора извън Испания са купили около 36% от продадените имоти на Майорка и съседните острови през четвъртото тримесечие на 2022 г., сочат данни на Colegio de Registradores. Брокери съобщават, че сред купувачите са както германски и британски пенсионери, така и инвеститори от Латинска Америка и Русия.

Тази подкрепа за търсенето тласка цените на жилищата на Балеарските острови до най-високото им ниво сред всички области в Испания, включително Мадрид, където служителите получават средно с 30% по-високо заплащане, показват данни на компанията за наемане на хора Adecco Group. Вълна от чужденци пристига на Балеарските острови. Графика: Bloomberg LP Вълна от чужденци пристига на Балеарските острови. Графика: Bloomberg LP

Майорка и Ибиса се опитват да се разделят с имиджа си на „парти острови“, като се насочват към по-луксозен туризъм. Майорка е добавила десет нови петзвездни хотела от 2018 г. насам, а по-малкият съседен остров е удвоил броя на луксозните си хотели от 2016 г. насам.

Промяната задълбочава още повече жилищната криза, защото луксозните хотели изискват повече служители. Освен това барове и ресторанти трябва да подобрят обслужването, за да са в крак с развитията. Сезонното търсене на служители свива пазара още повече и предизвиква ръст на наемите с цели 46% на Ибиса.

Собственичката на ресторант Пинеда казва, че наемът почти се е удвоил, откакто пристигнала на Майорка преди 13 години. Тя се надява някой ден да си купи жилище и да създаде семейство, затова приоритетът ѝ е да сведе до минимум разходите си за живот.

„Работим по цял ден, защото решихме да сме икономични и да споделяме жилището. Имаме уважение един към друг и всичко се нарежда“, допълва Пинеда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още