IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната компания MVF Holding купи бившата централа на Piraeus Bank в София

Сградата беше празна, откакто банката напусна България през 2019 г.

11:41 | 16.03.23 г.
Снимка: Emerald Building
Снимка: Emerald Building

Българската строителна компания MVF Holding е придобила бившата централа на Piraeus Bank България в София с площ от около 7 хил. кв. м, съобщи Resolute Asset Management, която отговаря за имотните активи на банката.

Сградата Emerald Building има над 90 паркоместа и е част от комплекса "Хермес парк" до търговския център The Mall на бул. "Цариградско шосе". Финансовите параметри на сделката не се съобщават.

Сградата беше празна, откакто Piraeus Bank напусна България през 2019 г.

Имотите на Piraeus Bank в България са собственост на Piraeus Real Estate, част от гръцката Piraeus Bank Group.

„През последните две години с нас се свързаха множество потенциални инвеститори и офис наематели, но моделът за собственост, който MVF предложи, беше от ключово значение за успешна сделка за нашия клиент“, заяви директорът за България на компанията за управление на активи Брайън Търнър.

„Сделката показва качеството на Emerald Building, тъй като успяхме да постигнем привлекателна офертна цена в много конкурентна среда“, допълва Емил Ангелов, мениджър на Piraeus Real Estate, компанията, която притежава портфейла с недвижими имоти на Piraeus Bank в България.

MVF Holding планира да обедини офисите на всичките си свързани компании в една сграда.

През 2019 г. гръцката група продаде подразделението си Piraeus Bank България на „Юробанк България“, оперираща като „Пощенска банка“, но запази част от имотните активи на компанията. Resolute Asset Management се договори да управлява оставащия портфейл на банката през 2020 г.

Сделката с Emerald Building се случва в момент, когато офис пазарът у нас показва признаци на възстановяване на активността до нивата преди пандемията. Той обаче е движен предимно от подновявания на наемни договори и релокации, а сделките за покупка на офис сгради са рядкост, но все пак не липсват. В край на миналата година стана ясно, че криптобанката Nexo е купила офис сграда в строеж с площ от 28 хил. кв. м в столичния квартал "Лозенец". Стойността на сделката не беше уточнена, но според консултантите договорените условия са я превърнали в най-голямата офис сделка през миналата година. 

През 2021 г. софтуерната компания SAP купи офис сградата Park Lane Office Center с площ от 34 800 кв. м в квартал "Хладилника". Цената на сделката беше 50 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още