IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Everty придоби пета сграда в столицата - Sofia Office Center

Пандемията е повишила изискванията към предлаганите офис пространства, които вече трябва да са по-гъвкави и устойчиви

14:15 | 04.04.23 г.
Снимка: EuroProperty
Снимка: EuroProperty

Глобалната компания за управление на имоти Everty, която е част от YVN Group, придоби офис сградата Sofia Office Center на бул. „Цариградско шосе“, до „Интер Експо Център“ в София. Това е петият имот, който компанията придобива у нас.

14-етажната офис сграда е с площ от 24 800 кв. м, от които офис площите са над 18 хил. кв. м. Пространствата са гъвкави и могат да се организират по различен начин според нуждите на наемателите, като в тях комфортно могат да работят между 1300 и 1400 души.

„Sofia Office Center e петата подред инвестиционна сделка в България на Everty и е още един качествен актив към разширяващото се портфолио от първокласни недвижими имоти. Това е значима стъпка от нашата стратегия за развитие“, коментира пред Investor.bg Антония Йорданова, главен инвестиционен директор на Everty България.

Компанията е част от групата YVN, която управлява пет марки в три сектора - технологии, образование и недвижими имоти. Портфейлът ѝ от търговски, жилищни, хотелски и смесени имоти обхваща Америка, Европа, Африка и Азия. YVN притежава 22 имота с обща площ от 123 388 кв. м в пет страни - България, Гърция, Коста Рика, Нигерия и САЩ.

У нас Everty вече има три офис сгради – Matrix Tower в „Бизнес парк София“, където сред основните наематели са HP, Coca-Cola HBC и Cisco, Prizma Offices до София Тех Парк и Perform Business Center на пл. „Позитано“. В портфейла ѝ в България влиза и бутиковият хотел „Оборище 63“ в района на Докторската градина в столицата.

„Създаваме пространства, където хората да общуват, работят и се развиват. Точно това планираме да направим и с наскоро придобитите имоти в София“, отбелязва Йорданова.

Планирането на проекта Sofia Office Center започва през 2017 г. и преминава успешно през всички стъпки на инвестиционното планиране и развитие въпреки кризите, които връхлетяха света и България оттогава – пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Проектирането е възложено на студио „Ателие Серафимов Архитекти“.

„През 2017 г. сградата беше само едно бизнес намерение, което бързо стана реалност и тя получи разрешение за ползване точно в началото на пандемията – през януари 2020 г.“, разказва пред Investor.bg Евгения Диканска, изпълнителен директор на EuroProperty, инвеститор и досегашен собственик на сградата.

„Всички помним задължителното оттегляне от офисите тогава и вече започналата тенденция за работа от вкъщи в много международни компании, която COVID ескалира. Това създаде големи предизвикателства към отдаването на офисни пространства в дългосрочен план. Въпреки тези очевидни препятствия и благодарение на знанията и уменията на екипа ни успяхме да напълним сградата с наематели“, отбелязва тя.

Снимка: EuroProperty Снимка: EuroProperty

Сделката за отдаване под наем на офис пространства на Chaos Group през 2021 г. е една от най-големите наемни сделки на пазара у нас и към настоящия момент Sofia Office Center предлага модерна работна среда на някои от най-иновативните технологични брандове в града. По-голямата част от сградата е запълнена с наематели към началото и края на преговорите за продажбата ѝ.

„С продажбата на сградата на Everty, които са една от големите международни компании за управление на имоти у нас, ние успяхме да завършим и пълния цикъл от инвестиционната си стратегия, а именно да проектираме, построим, развием, отдадем и продадем имота. Радвам се, че успоредно с това успяхме да превърнем нашата бизнес идея в една от най-eмблематичните офис сгради в България и пример за устойчиво строителство с глобално признат сертификат за устойчивост“, казва Диканска.

Тя отбелязва, че продажбата на Sofia Office Center е била крайна цел на EuroProperty още на етап планиране. Намерението на инвеститора при стартирането на проекта е било да го проектира, построи и отдаде под наем, след което да го продаде като работещ актив. При реализирането на стратегията е имало преговори и с други инвеститори и кандидат-купувачи. Преговорите с Everty са започнали през миналата година и макар партньорите по сделката да са взели решение да не обявяват цената ѝ, Диканска отбелязва, че сградата е продадена на пазарна цена, която удовлетворява в голяма степен както купувача, така и продавача. Тя допълва, че това е и най-голямата инвестиционна сделка на офис пазара от началото на 2023 г.

Новият собственик планира да продължи да развива офис сградата и предоставяните до момента услуги на наемателите, като запази работещия бизнес подход на EuroProperty.

„Продължаваме да търсим инвестиционни възможности, които създават добавена стойност на българския пазар на недвижими имоти. Изпълняваме нашата инвестиционна стратегия и работим активно по няколко сделки в България“, коментира Йорданова.

Everty цели да придобива перспективни имоти и да ги развива дългосрочно, като увеличава  потенциала им за висока доходност. „Hиe ĸyпyвaмe aĸтиви c яcнaтa инвecтициoннa cтpaтeгия дa ги управляваме мeждy 10 и 15 гoдини. Haшaтa инвecтициoннa пoлитиĸa e paзличнa - ĸyпyвaмe, paзвивaмe и управляваме“, казва тя.

Everty е започнала да инвестира в подобряването на инфраструктурата, устойчивостта и цялостното облагородяване на работната среда в Matrix Power, предстои и цялостно обновяване на „Оборище 63“ и на Prizma Offices, където вече се помещава дъщерната технологична компания Tek Experts.

Плановете на компанията са „Оборище“ 63 да се превърне в изискан, модерен бутиков хотел, а Prizma Offices - в нова технологична сграда, която да е една от най-модерните офис сгради в София с най-съвременни технически характеристики на площ от 8000 кв. м.

„В Everty знаем, че удобствата и модерната бизнес среда имат сериозна роля за удовлетвореността на служителите. Знаем това, защото работим в сградите, които притежаваме“, коментира Йорданова.

В процеса на работата по инвестиционна сделка за придобиване на първокласен недвижим имоти съществени фактори за Everty са локацията, качеството на строителството и сертификацията. Компанията се е насочила към Sofia Office Center, тъй като офис сградата притежава сертификат BREEAM за енергийна ефективност, оценен с „Отличен", и това е първа стъпка към осъществяване на глобалната стратегия на Everty за покриване на ESG критериите.

„Сградата се намира на място, което целяхме, защото е част от силно развита бизнес локация. Миксът от наематели отговаря на нашата политика, районът разполага с добър достъп до обществения транспорт и пътна инфраструктура. А непосредствената близост до летище София допълнително улеснява международните пътувания“, казва Йорданова.

Компанията е проучвала бизнес района на Sofia Office Center през последните две години и с придобиването на сградата си осигурява присъствие и в югоизточния район на София.

Диканска отбелязва, че пандемията е повлияла на сектора на офис площи в столицата в две посоки – намалила е търсенето и е повишила критериите към предлаганите офис пространства, които вече трябва да са много по-гъвкави, устойчиви и атрактивни като среда за обитаване и бизнес.

„Това разбира се, прави преговорите с наематели за нови офисни пространства по-бавен и сложен процес. Изискванията към пространствата вече са по-различни и по-високи, което налага и по-различен подход в наемните взаимоотношения. Това неизбежно затруднява процеса на инвестиционните продажби, но се радвам, че ние успяхме да създадем успешен и устойчив продукт, който макар да е проектиран преди COVID, отговаря на повишените изисквания и ще остане устойчива и успешна инвестиция във времето“, казва тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още